Wpis z mikrobloga

#komputery #it #elektronika

Pytanie do wykopków, znających się na sprzęcie. Chcę mieć i7 najnowszej generacji, top geforca, ssd+hdd, 32gb ddr3.

Co lepiej:

-kupić gotowca?

-złożyć budę samemu

Ile zaoszczędzę? Nie interesują mnie oszczędności rzędu 500zł.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@IdeaGames: Pewnie i5 by Ci wystarczył. i7 od i5 różni się głównie HT i paroma detalami - niby widzisz w systemie 2x więcej rdzeni, ale cpu wcale nie jest 2x szybszy. Zyskujesz max. do kilkunastu procent przy operacjach wielowątkowych - żeby to zauważyć musisz jeszcze używać zoptymalizowanego softu - a o to ciągle trudno, na co naciął się mój brat (4 rdzeniowy procesor i5 4gen, a soft do projektowania cad
  • Odpowiedz
@Zajc: no wlasnie czytam i co raz bardziej jestem przy i5tce, jest dużo wydajniejsza niż i7 w moim laptopie,a i 8 wątkowych aplikacji nie ma zbytnio na rynku ;) Zresztą po co mi do eclipsa, a taka konfiguracja pociągnie chyba z 5-6 lat.

Większy SSD, masz rację i to nawet z 500gb. Obecnie ładowanie mojego eclipsa wraz z 400 projektami aplikacji, trwa około 8 minut oO. Znajomy ma SSD i
  • Odpowiedz
@IdeaGames:

Chcę mieć i7 najnowszej generacji, top geforca, ssd+hdd, 32gb ddr3.

Nie interesują mnie oszczędności rzędu 500zł.

Albo srasz kasą i chcesz mieć i7 najmocniejsze (gdzie przepłacasz 100% za +5% więcej wydajnosci), albo chcesz oszczędzać, i to więcej niż 500zł. Zdecyduj się.
  • Odpowiedz