#javastart #programowanie #java Jak mają wyglądać zadania praktyczne na nowym kursie JavaStart.pl? Będzie to wyglądało jak projekty, które robią studenci na najlepszych uczelniach, np na AGH? Przerobienie tego kursu, wystarczy do znalezienia pracy?
@ksath: Jak bym był to bym raczej nie zadawał tego pytania. Na bodajże na agh, mieli napisać jakąś grę, coś podobnego do pac-man. Nie spotkałem tego typu zadań na żadnym kursie...
@lmateusz: Więc poznaj składnię Javy i pisz pacmana. Nie ma sensu oglądać się na kurs skoro masz pomysł i wiesz jakiej technologii chcesz użyć. Poza tym nie liczyłbym na duże i ciekawe zadania w internetowym tutorialu.
@lmateusz: Jak to na mirko: HURR DURR studia informatyczne zło HURR DURR jak śmiesz mówić o studiach, a połowa wypowiadających się nie była na studiach nawet na wizycie w dzień otwarty, albo studiowali na wyższej szkole technologii półsmiesznych w pcimiu dolnym. Nie mylisz się mówiąc, że na AGH są ciekawe projekty, do tego na mniej więcej połowie zajęć projektowych to studenci decydują o tematach projektów, także są one tak ciekawe
@lmateusz: no więc jako absolwent jednej z tych najlepszych uczelni (PWR) i autor nowego kursu powiem Ci tak...
Nie wiem jak tam jest na AGH, ale na PWR to na pierwszym semestrze większość rzeczy programowaliśmy na kartce, papieru (dosłownie), co już sporo mówi o tych jak to nazwałeś "ciekawych projektach". Duży projekt to robiliśmy na jednym kursie jako pracę inżynierską, gdzie tworzyliśmy system zarządzania restauracją łączący Javę EE (web), Javę SE
@whatdoi: przy okazji zapytam, bo dopiero teraz doczytałem a zbieram wszystkie negatywne opinie, których niestety jest niewiele, żeby ich nie popełniać przy nowym kursie. Co jest niepoważnego w Javastarcie?
@lmateusz: Nawet jeśli na studiach są projekty w grupach (a jest to bardzo rzadkie i zwykle wygląda tak że jedna osoba robi a reszta się pod tym podpisuje) to nie ma najważniejszej rzeczy z prawdziwego świata: wymagań zmieniających się w połowie zadania.
A tak poza tym, prawdziwe duże aplikacje piszą doświadczeni programiści pracujący po 8 godzin dziennie, 160 godzin w miesiącu. Taka mała aplikacja na którą idzie kilkaset godzin jest
@Eoghan: Na samym początku chciał bym podziękować za odpowiedź :)
A teraz do sedna sprawy. Spokojnie - coś już umiem. Chodziłem do liceum, w którym uczyliśmy się programować i pisaliśmy takie właśnie np. algorytmy sortowania i robiliśmy zadania z SPOJ. Wprawdzie to było w cpp, ale to nie ma jakieś dużej różnicy. Niby nie przydatne, ale uważam że warto było robić takie zadania, wydaje mi się że lepiej dzięki temu
@lmateusz: no tych pierwszych klientów jest już na liście dosyć dużo, więc miło i zapraszam!
Osobiście SPOJa nie lubię, bo za bardzo w tych zadaniach jest opisówka, a mało faktycznej treści zadania. Dużo ciekawszy był dla mnie projecteuler.net - zadania zawarte w 3 linijkach i noc z głowy :) Na 2 roku studiów się w to mocno wkręciłem.
Co do Twojej sugestii to na koniec kursu oczywiście wskażemy jakie książki
@lmateusz: chyba nie myślisz poważnie :)
@ksath: albo był na studiach w normalnym kraju.
@lmateusz: Pacmana piszesz po 2 tygodniach nauki programowania, to nie jest duży projekt, co najwyżej przyjemny i fajny. W sam raz na początek
Nie wiem jak tam jest na AGH, ale na PWR to na pierwszym semestrze większość rzeczy programowaliśmy na kartce, papieru (dosłownie), co już sporo mówi o tych jak to nazwałeś "ciekawych projektach". Duży projekt to robiliśmy na jednym kursie jako pracę inżynierską, gdzie tworzyliśmy system zarządzania restauracją łączący Javę EE (web), Javę SE
@whatdoi: przy okazji zapytam, bo dopiero teraz doczytałem a zbieram wszystkie negatywne opinie, których niestety jest niewiele, żeby ich nie popełniać przy nowym kursie. Co jest niepoważnego w Javastarcie?
A tak poza tym, prawdziwe duże aplikacje piszą doświadczeni programiści pracujący po 8 godzin dziennie, 160 godzin w miesiącu. Taka mała aplikacja na którą idzie kilkaset godzin jest
A teraz do sedna sprawy. Spokojnie - coś już umiem. Chodziłem do liceum, w którym uczyliśmy się programować i pisaliśmy takie właśnie np. algorytmy sortowania i robiliśmy zadania z SPOJ. Wprawdzie to było w cpp, ale to nie ma jakieś dużej różnicy. Niby nie przydatne, ale uważam że warto było robić takie zadania, wydaje mi się że lepiej dzięki temu
Osobiście SPOJa nie lubię, bo za bardzo w tych zadaniach jest opisówka, a mało faktycznej treści zadania. Dużo ciekawszy był dla mnie projecteuler.net - zadania zawarte w 3 linijkach i noc z głowy :) Na 2 roku studiów się w to mocno wkręciłem.
Co do Twojej sugestii to na koniec kursu oczywiście wskażemy jakie książki