Wpis z mikrobloga

Ej mirki bylibyście zainteresowani AMA z operatorem kombajnu? Mam wieloletnie doświadczenie, jeździłem bizonami ( ͡ ͜ʖ ͡), Claasami Dominator i obecnie od roku wożę się nowym Tucano 430(Pic related). Jako potwierdzenie mogę wrzucić filmiki jak młócę rzepak tego roku.

#ama #amatraktor #amapropozycja #traktorboners #kombajnboners
RolnikSamWdolinie - Ej mirki bylibyście zainteresowani AMA z operatorem kombajnu? Mam...

źródło: comment_uIUdmlw4a3ucxio1pacNTRFegf8dqzRs.jpg

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RolnikSamWdolinie: czy przeciętnie średniego wzrostu i średniej wadze różowypasek jest w stanie poradzic sobie z prowadzeniem kombajnu i pracy na nim? chodzi mi o ilość siły potrzebnej na ogarnięcie tej maszyny
  • Odpowiedz
@popiolka: od wielu lat maszyny sa tak budowane ze nie potrzeba sily do ich obslugi. NIegdys w bizonach trzeba bylo sporo sily zeby rozłożyć np rure do wysypywania. Teraz robi to siłownik hydrauliczny ;) Ale jeżeli masz pecha (albo brak umiejętności) i zapcha się w kombajnie młocarnia to wtedy rzeczywiście trzeba wiele siły, wygimnastykowane ciało i wiele słów na K.
  • Odpowiedz
@popiolka: aby dobrze operować takim sprzętem trzeba mieć szerokie pole widzenia i zdolność skupiania się na wielu rzeczach na raz . Praktycznie cały czas trzeba być skoncentrowanym na koszonym zbożu, a jednocześnie kontrolować to co sie dzieje z tyłu. Chwila nieuwagi i twój kombajn zamienia sie w spychacz.
  • Odpowiedz
@RolnikSamWdolinie: z racji stodiow zasade działania i schematy kombajaja muszę mieć w małym palcu chociaż to nie moja spec. Jestem ciekawa głównie jak wygląda to od strony praktycznej a pytam, bo mam szanse zrobienia kursu dla kombajnistów za friko i zastanawiam się czy skorzystać.. Teraz nic konkretnego nie przychodzi mi do głowy, pewnie pytań będizie więcej gdy już zobacze na żywo jak to wygląda. Mogłabym wrócić do tematu za jakiś
  • Odpowiedz
@popiolka: Jak najbardziej ;) pisz a postaram Ci się obrazowo odpowiedzieć :) Generalnie zasada jest taka: Zboże jest koszone hederem, wpada do młocarni gdzie kręcący bęben oddziela ziarno od słomy. Dalej słoma leci na takie podskakujące klawisze - wytrząsacze gdzie jeszcze jest wytelepywane ziarno ze słomy a potem słoma wylatuje. Oddzielone wczesniej ziarno leci wraz z plewami i innymi śmieciami na sita/rafy i tam jest czyszczone z syfu i trafia
  • Odpowiedz
Dodam tak od siebie że kombajn ze zdjęcia posiada 2 bębny młócące co zwiększa jego wydajność. Jestem wstanie zrobić nim 1,8 do nawet 3ha na godzinę ;) Przy stawce 350zł/ha jestem wstanie w godzinę zarobić po odliczeniu kosztu paliwa nawet do 750zł! Pozdro dla informatyków 10k/miesiąć ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)( ͡°(
  • Odpowiedz
@pitrek136: Niestety jest to praca sezonowa :/ aczkolwiek teraz jest i tak spoko bo zaczyna do nas wchodzić soja którą się zbiera w okolicy września a w zimie mam sporo roboty przy kukurydzy. Praktycznie do końca grudnia można mieć zajęcie :)
  • Odpowiedz