Wpis z mikrobloga

Serdecznie zapraszam do TVP 1 lub TVP Sport na transmisję z drugiego etapu wyścigu kolarskiego Tour de Pologne. Jak ktoś ma alergię na tvp, jej komentatorów lub nie ma dostępu do tej stacji, to za pół godziny z relacją rusza Eurosport.

Dziś kolarze jadą z Torunia do Warszawy. Etap liczy 226km. Płaski jak patelnia ;)

Miałam się wybrać na metę, ale sobie odpuszczam. Może jakiś Mirek będzie, co? :) Jakby co róbcie zdjęcia :P

Wczoraj mój brat stwierdził, że TdF, czy Giro to wyścigi dla mięczaków. Dla prawdziwych twardzieli jest tylko nasz rodzimy TdP. Tu trzeba być mega skupionym, nastawionym na straszne warunki, ślizgi pod tirami, dziury, skoki przełajowe nad powalonymi drzewami, nagłe spadki temperatury o kilkanaście stopni. Do tego krajobrazy i oczojebne balony mogą poważnie uszkodzić wzrok. To jest wyścig naprawdę dla wybrańców, co nie cenią swego życia czy zdrowia i są rozdarci między szosą a mtb :P Występ w tym tourze to marzenie każdego kolarza - ale nie każdy ma szansę dostąpić tego zaszczytu. Wielu znanych kolarzy chciało tu przyjechać, ale po prostu są zbyt słabi ^^

Może i realizacja w tym roku jest nieco lepsza, tym niemniej nadal nie przepadam za tym wyścigiem :P Oglądanie go wysysa ze mnie energię życiową i powoduje załamanie nerwowe i bóle brzucha. Najbardziej mnie wczoraj rozbawiła sytuacja na kilka kilometrów przed metą - oglądam Chełmno z każdej możliwej strony, a w tle słyszę podekscytowane głosy komentatorów, co opisują widmowych kolarzy kotłujących się do mety. I choć starałam się bardzo mocno tych kolarzy sobie wyobrazić, to jednak widok na jakieś zalesione górki trochę mnie rozpraszał... :/ Do tego te balony...

Wczorajszy etap wygrał Hutarovich. Uciekającego przez długi czas Paterskiego peleton wchłonął ok 1,5km przed metą.

Koszulki (tak się przyzwyczaiłam do koszulek z TdF, że chciałam je wymienić :P)

- żółta - Hutarovich

- różowa - Paterski

- biało-czerwona - Maikin

- niebieska - Engoulvent

Serdecznie zapraszam na transmisję i oczywiście do dyskusji :)

Wołam też miłośników kolarstwa: @Navrazz @Traviu @TwardyDziad @wspodnicynamtb @gato @drhipis @Randallovy @PingwinAstronom@szoon @hqvkamil @Bosser @stekelenburg2 @precedens @maciejbo1 @ReeGall @ktostujestdieselem @kam1l @PawelKopko @rooger

#kolarstwo #tdp #tourdepologne
Aviendha - Serdecznie zapraszam do TVP 1 lub TVP Sport na transmisję z drugiego etapu...

źródło: comment_4d1fbpy59z0X2IYgWeFvlvhnHYDuNI12.jpg

Pobierz
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnnMari: Jeśli jest strefa bufetowa to najlepiej stać tam bo peleton trochę zwalnia wtedy. A jak nie, to przed finiszem. Chyba, że się dopchasz pomiędzy Januszami i Grażynami pod sam finisz.
  • Odpowiedz