Wpis z mikrobloga

Dostałem od kumpla stary wzmacniacz Unitra Diora WS 432.

Nie mam żadnych głośników ale podłączyłem pod niego słuchawki i mam taki problem, że szumi jak jest podłączony, i trzeszczy jak się np. pogłaśnia. Dodatkowo prawie w ogóle nie słuchać wokalu!

Jak go podniosę i obrócę (sic!) w dół to piszczenie (jak muzyka nie gra) znika, jest cisza. No i wokal wraca i w ogóle pięknie brzmi, jakbym niektóre piosenki pierwszy raz słyszał, dlatego chcę uratować ten wzmacniacz.

Słuchawki mam podłączone przez gniazdo z przodu. Muzyka leci z kompa lub mp3 przez 2xchinch-jack podłączone pod AUX.

Moje pytanie: co należy wymienić w środku żeby działało ładnie? Zrobi mi to jakiś kumpel który trochę się na tym zna, czy oddać jakiemuś miejscowemu specowi. No i dlaczego wszystko działa jak go obrócę? :P

#muzyka #wzmacniacze #stereo #audio #elektronika #elektroda #audioboners
Brydzo - Dostałem od kumpla stary wzmacniacz Unitra Diora WS 432.

Nie mam żadnych gł...

źródło: comment_wOQQahE1Ch08xNhwmvODFRLRz4TFkf6B.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Brydzo: No okej, ale interesuje mnie bardziej co konkretnie się stało, wiesz przecież że z gotowego miksu nie może tak po prostu zniknąć jakaś część. ;)

Pytanie więc czy nagle zabrakło środkowego pasma czy może poleciał sam kanał side albo jeszcze coś innego.
  • Odpowiedz
@Brydzo: Jeżeli odwrócisz jeden kanał tak aby oba grały w przeciwfazie zniesie się wtedy sygnał identyczny w obu kanałach czyli to co jest mono a pozostanie wyłącznie sygnał stereo. Wokal zazwyczaj jest nagrywany pośrodku dlatego jest jednym z elementów które znikają. Zastanawiam się więc czy to było tego przyczyną. :)
  • Odpowiedz
@NeXIcE: Brak masy i sygnal roznicowy na sluchawkach. Przeciwfaza nie znieksztalca az tak bardzo.

@Brydzo: Potencjometr wyplucz w czystym spirytusie (tylko nie salicylowym) po wyschnieciu zapsikaj WD-40 i po krzyku :)
  • Odpowiedz