dzem_z_rzodkiewki
https://x.com/TechShiftPL/status/2105163822520844787
Czy 911km zasięgu WLTP w nowym BMW 3 elektrycznym z 4x4 oraz ładowanie 423 km zasięgu w 10 minut to już jest wystarczające dla przeciętnego wykopka zamiast TDI czy nadal auta elektryczne to "zabawki" które nie nadają się do "prawdziwej" pracy dlatego ich globalny udział w sprzedaży rośnie błyskawicznie?

Myślę że to auto poza autostradami zrobi spokojnie 1000km. Aczkolwiek niedługo pewnie zobaczymy nie-chińskie auta z zasięgiem 1000km wg WLTP
#motoryzacja #samochodyelektryczne #tesla
8
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Famine
Czy 911km zasięgu WLTP w nowym BMW 3 elektrycznym z 4x4 oraz ładowanie 423 km zasięgu w 10 minut

Robi wrażenie, tylko daj znać, kiedy będzie to kosztować tyle, co Passat TDI.
43
dzem_z_rzodkiewki
0
bidzej
taka bunia i3 50 zaczyna się od 66k EUR - tam, gdzie Passat się kończy. I jest ZNACZNIE mniejszym samochodem niż Passat - 15cm krótsza, 270l bagażnika mniej.
3
PaprykarzWroclawski
PaprykarzWroclawski
nie są drogie
0
Anal_Vibes
Wykopki dziennie robią po 2000 km i nie mogą sobie pozwolić na utratę 10 minut na ładowanie

38
zibizz1
zibizz1
Nadal niewystarczająco bo 10 letnie auto będzie miało ~85% WLTP a realnego 400km a po autostradzie 300km
Natomiast w przypadku auta 20 letniego to ciekawe czy jeszcze wszystkie szeregi beda sprawne ale może to być już tylko 60%

A chyba dla przeciętnego obywatela Polski raczej interesującą jest sytuacja wśród aut 10+ lat
7
dzem_z_rzodkiewki
daj mi znać jak obliczyłeś 300km zasięgu na autostradzie z 912km zasięgu wg WLTP.
Później polecam zobaczyć na stan EV z pół miliona km na budziku - na serwisie i paliwie więcej oszczędzisz niż kosztowałaby potencjalna wymiana całego samochodu lub baterii
5
zibizz1
zibizz1
Oprócz samej pojemności istotny jest też opór wewnętrzny który rośnie z czasem i przy wysokiej prędkości jest to dotkliwie bo nie tylko rośnie Wh/km ale mocniej rośnie sama moc, przy 140 może być nawet dwukrotnie większa niż przy 100 czyli 4x wieksze straty w samej baterii.

Autem które ma ~530 WLTP przy 130 miałem realnego zasięgu 350km w lato i 300+ zimą. Przy podróżowaniu autostrada ładowanie co 175-240km.

zgadza się ze 20
4
PiotrFr
60%? Bez jaj.
Poza tym tymi 20-letnimi to nikt nie lata 300 km do roboty autostradą 150 km/h xD
Nie wiem jak w dopracowanym sedanie z baterią 109 kWh netto przejechać 300 km autostradą. ID7 pierwsze ładowanie mam po ponad 500 km autostradą, a mam ponad 20 kWh baterii mniej i wyraźnie większe zużycie niż i3
5
bidzej
4
bidzej
ładowanie 423 km zasięgu w 10 minut

jeszcze "tylko" znaleźć ładowarkę, która to dźwignie ( ͡° ͜ʖ ͡°)ノ⌐■-■
No i to jest 423km wg WLTP oczywiście, a do tego zapewne liczone to jest w peaku.
3
swinkapl
Dopóki mieszkam w bloku to dla mnie elektryk nie ma sensu ¯\(ツ)/¯
3
dzem_z_rzodkiewki
Pierwsze testy od zewnętrznych ludzi
2
kasztan00
kasztan00
@dzem_z_rzodkiewki

dlatego ich globalny udział w sprzedaży rośnie błyskawicznie?

Tak rośnie błyskawicznie, że w kolejnym kupionym samochodzie napęd elektryczny wybierze średnio aż 8% nabywców w Europie. Pomimo intensywnej propagandy.

https://www.clepa.eu/insights-updates/press-releases/poll-shows-citizens-back-multiple-vehicle-technologies-over-eu-mandates/
2