Wpis z mikrobloga

@srgs: bardzo mnie bawią takie filmiki, zgaduję, że przez lewicowego autora, który kompletnie nie wspomniał o najbardziej istotnym czynniku, który wpłynął na rynek mieszkalnictwa w Australii, który uderza w najbardziej elementarny czynnik popytu i podaży, czyli masową migrację.

Już w połowie lat 70tych aż 70-75% gospodarstw domowych posiadało własne mieszkanie.
To co się takiego mogło stać? Natychmiastowo zaprzestali budowę mieszkań? Ludzie zaczęli się drastycznie rozmnażać?

Zapytałem chatGPT o estymaty od roku 1970.
suweren_sudoku - @srgs: bardzo mnie bawią takie filmiki, zgaduję, że przez lewicowego...

źródło: Zrzut ekranu 2026-08-26 141930

Pobierz
  • Odpowiedz
@srgs: ten Singapur jest chwalony dość często, ale patrząc na liczby to sytuacja nie jest aż tak super. Singapur przyjął nawet więcej osób w stosunku do liczby wybudowanych mieszkań niż Australia. Według chatu GPT prywatne nieruchomości w Singapurze są bardzo drogie.

Sytuacja jest jednak nadal lepsza niż np. w Australii przez kilka innych aspektów jak to, że w 1970 ogromne rodziny żyły w jednym mieszkaniu, i do dzisiaj więcej osób
suweren_sudoku - @srgs: ten Singapur jest chwalony dość często, ale patrząc na liczby...

źródło: Zrzut ekranu 2026-08-26 150515

Pobierz
  • Odpowiedz