Aktywne Wpisy
gymw8nhnzd +325
Śniadanie dla potężnego piramidziarza - nugetsy, frytki, trochę zwiędłej zieleniny, pomidorek, coca-cola
#frajerzyzmlm #izadamczyk
#frajerzyzmlm #izadamczyk
źródło: Screenshot 2024-09-11 at 11.50.54
Pobierz
mickpl +349
Podoba mi się pomysł tego podatku od pustostanów. W Kanadzie po nim w miastach odnalazły się po dziesiątki tysięcy unitów. W Polsce, biorąc pod uwagę miłość rodaków do betonowych lokat, szło by to w top 6 może i pod setki tysięcy. Na rynku najmu byłaby prawdziwa apokalipsa rentierów, kurniki do wynajęcia za pińset złoty.
#nieruchomosci
#nieruchomosci

1. Naucz się norweskiego, im więcej tym lepiej.
2. Znajdź sobie pracę wcześniej przez neta, dzwoń do potencjalnych pracodawców i wypytuj o wyniki itp.
3. Jak znajdziesz pracę, poproś o załatwienie zakwaterowania. Jeśli to okaże się za drogie/złe, sam szukaj pokoju - w necie. Możesz ewentualnie wynająć mieszkanie na spółkę z innymi ludźmi.
4. Mając adres, udaj się na pocztę i zarejestruj się - bez tego żaden list do Ciebie nie przyjdzie. Od razu po tym podpisz swoją skrzynkę pocztową imieniem i nazwiskiem (zobacz jak inni to robią).
5. Załóż sobie konto w banku. Kosztuje 200kr/rok, ale będziesz miał norweski dokument (karta płatnicza), hajs będzie leciał na Twoje konto, podobnie ze zwrotem podatku (mniej więcej 8k kr / mc, więc fajny hajs).
6. Jak dostaniesz umowę o pracę, udaj się do Skaatetatten celem wyrobienia skaatekort, kartę tę daj pracodawcy.
7. Jeśli zostajesz na dłużej niż 3 miesiące, idź na policję z umową o pracę i numerem identyfikacyjnym z skaatekort.
8. Pracuj, zarabiaj, żyj skromnie (ale nie cebulacko), szanuj innych, wygraj życie i z workiem hajsu wróć do domu.
#protip #norwegia #saksy #pracazagranica #praca #tagujetoguwno
Komentarz usunięty przez autora
A w branży posucha, ciężko znaleźć wykwalifikowanego pracownika.
2. Ile kasy trzeba na start, żeby móc przeżyć ten miesiąc / dwa aklimatyzacji?
Generalnie, jeśli za mieszkanie/pokój będziesz płacić 4k/miesiąc, za 3k da radę wyżyć (ale to już mocno skromnie) i kupić bilet autobusowy, to szykując 7-8k
tbh, kurde, mój pierwszy wpis w #goronce, mam stówkę plusów #wygryw
@Kaethax: Jakieś polecasz strony, książki?