Wpis z mikrobloga

W Rockchip batch tool wgrywanie romu cały czas staje "prepare idb" fail, w android tool tak samo. Tablet się nie uruchamia, system go teoretycznie widzi przy podłączniu usb, kabel usb sprawny, ikonka w batch toolu niebieska, sprawdzałem na windows 7 i 8, jest tak samo, wymazałem idb przy pomocy android toola. Jeszcze jakieś inne pomysły jak przywrócić go do życia?

#android #elektronika
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pustulka: pobierz ponownie paczkę z romem - możliwe, że jest uszkodzony. Możliwe również, że nie masz wszystkich sterowników poinstalowanych. Próby wykonania wipe przy wykorzystaniu fizycznych przycisków były podejmowane? Jakie są w ogóle objawy, skoro posuwasz się bezpośrednio do RKBatchTool'a?
  • Odpowiedz
@naprawatabletow:

Sterowniki są zainstalowane. Próbowałem wgrywać batchtoolem różne romy, tutaj nie leży wina. Tablet się w ogóle nie odpala, nie reaguje też na komendę włącznik + volume down.
  • Odpowiedz
@Pustulka: a co to za tablet? W różnych modelach różnie to jest. Przez ADB probowałeś postawić system? I przewrotnie - "nie odpala" znaczy bootloop, czy tablet nie okazuje w ogóle oznak życia? Może mu prądu brak? ;)
  • Odpowiedz
@Pustulka: hm, mieliśmy już kilka takich przypadków, ale nigdy się system nie wysypał. Najczęściej przyciski głośności w nich umierają i nie pozwalają na start urządzenia. Możesz go otworzyć i sprawdzić? Tylko uważaj na palce, kilku klientów zostawiło krwawe ślady przy nieudanych próbach ;)
  • Odpowiedz
@naprawatabletow:

Już jest od dawna otwarty, bo resetowałem pamięć nand.

Ale doprecyzuję. Tablet w pewnym momencie nagle przestał trzymać napięcie, działał jedynie na podłączonym zasilaczu, więc go rozebrałem. Okazało się, że połączenie jednego z kabli baterii(plusa) uległo utlenieniu i wisiał on swobodnie nie połączony. Postanowiłem go polutować, ale w tej chwili nie działa również na zasilaczu, po ponownym wylutowaniu również, więc go spowrotem polutowałem. Mierzyłem baterię i była ok. Resztę
  • Odpowiedz
@naprawatabletow: w cube aka shiru czesto oprocz lutowania cpu i badblockow w nandzie, zdycha kontroler ladowania, dopiero ostatnie rewizje pcb sa poprawione, uzyty zostal inny uklad + poprawki w drobnicy na wejsciu.
  • Odpowiedz
Tak. Naprawa płyty głównej nie przekroczy 150 zł. Choć to wcale nie musi być PCB - diagnoza wykaże:) Po szczegóły pisz z numerem telefonu na PW - konsultant jutro się do Ciebie odezwie umówić kuriera na dogodny dla Ciebie termin :)
  • Odpowiedz