Wpis z mikrobloga

Sorbet czereśniowo-konopny

Składniki:

800g czereśni,

300ml cydru wiśniowego,

3 łyżki cukru,

300 ml wody,

sok i skórka z całęj cytryny,

jeżeli chodzi o THC, są dwie opcje:

1) zmniejszyć ilośc dodanej wody do ok 150ml i dodać szklankę makumby, ale wtedy to nie będzie sorbet, tylko sherbet.

2) w ostatniej fazie przygotowywania sorbetu, dodać kilka gram zioła po dekarboksylacji, ale wtedy smak będzie wiadomy

Czerśnie drylujemy i wrzucamy do blenera, dolewają częśc wody. Bardzo dokładnie miksujemy. Przelewamy przez sitko i wyrzucamy papkę, która na nim zostanie. Do mikstury dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny, cydr pozostałą wodę i makumbę/zioło. Dokłądnie mieszamy i przelewamy do naczynia, które następnie przykrywamy folią i umieszczamy w zamrażarce na 4-5 godzin. Ważne żeby mikstura całkiem nie zamarzła. Jak sorbet jest już prawie zamrożony, wyjmujemy go, rozbijamy na mniejsze kawałki i ubijamy mikserem, aż uzyska konsystenjce podmokłego śniegu. Można dolać trochę wody, wtedy będzie łatwiej. Jeszcze raz przelewamy do naczynia, przykrywamy i mrozimy, ale tym razem już "na kość". Gotowe. Fajna sprawa na upalne dni.

#gotujzwykopem #narkotykizawszespoko
źródło: comment_IVgruAVDAKmbxorwgW89AhszlqqiaXSV.jpg