Aktywne Wpisy

mvp84 +297
Największe upadki ostatnich lat - ja zaczynam:
wcale nie #heheszki
wcale nie #heheszki
źródło: images (1)
Pobierz
Salido +178
Minął 25. (z 67) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 5 wypadków śmiertelnych w których zginęło 5 osób.
105 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
112 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 5 wypadków śmiertelnych w których zginęło 5 osób.
105 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
112 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
źródło: 1-479086-16
Pobierz

W Q1 2026 przychody ok. $4,69 mld.
Aktywa 18 712 Bitcoinów (wartość ok. 1,29 mld USD).
• 2008: Pierwsza prywatna firma, która opracowała i wystrzeliła rakietę na ciekłe paliwo, osiągając orbitę.
• 2012: Pierwsza prywatna firma, która pomyślnie przycumowała prywatny statek kosmiczny do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.
• 2015: Pierwsza, która pomyślnie wylądowała boosterem klasy orbitalnej.
• 2017: Pierwsza która ponownie wykorzystała boostery klasy orbitalnej.
• 2019: Pierwsza, która rozpoczęła wdrażanie dużej skali konstelację satelitów szerokopasmowych na LEO.
• 2022: Pierwsza, która, uruchomiła sieć na LEO o niskim opóźnieniu, dostępną na całym świecie.
• 2022: Pierwsza, która uruchomiła produkcja na dużą skalę konsumenckich terminali użytkownika z matrycą fazowaną.
• 2025: Pierwsza, która wdrożyła dużej skali konstelację satelitów łączącej urządzenia mobilne.
• 2026: Pierwsza, która zbudowała spójny klaster treningowy Al skali gigawata.
• 2026: Pierwsza, która zbudowała instalację Megapack skali gigawata.
https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1181412/000162828026036936/spaceexplorationtechnologi.htm
#spacex #xai #elonmusk #gielda #bitcoin #technologia #kosmos
źródło: 1000097436
PobierzDużo mówimy o chipach, humanoidach i samochodach autonomicznych, ale wszystkie te produkty muszą być połączone.
Konstelacja satelitów Starlink wymaga układów scalonych o dużej skali. Wraz z rozwojem sieci do dziesiątek tysięcy satelitów, stanowi ona istotne i powtarzające się źródło popytu na półprzewodniki, pomijane przez większość analityków.
Fabryka
źródło: 1000097437
Pobierzźródło: 1000097438
Pobierz@Cyberdyne: zawsze jak ktoś pisze o "przychodach" to znaczy, że nie ma "zysków". Przychód nie znaczy w zasadzie nic. Jak kupię towaru za 2000 i sprzedam za 1500 to będę miał 1500 przychodu, ale raczej nikt nie pomyśli że jestem rekinem biznesu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To prospekt emisyjny. Spółka nie była publiczna, nie miała żadnych dokładnych sprawozdań, więc nie można wyliczyć EBIDTy geniuszu.
W pierwszym kwartale mieli przychód $4,69 mld a $4,28 mld inwestycji. Nie wiem dokładnie jakie mają koszty operacyjne, ciężko je
źródło: 1000097444
Pobierz@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: mylisz koszty operacyjne z nakładami inwestycyjnymi.
Facebook i Google zarobiły setki miliardów. Pierwsze dywidendy wypłaciły dopiero w 2024 roku i to skromne. Do tej pory wszystko co zarabiali reinwetowali. To nie znaczy że nie mają dochodów.
Chociaż te 100GW rocznie to też jest kosmiczna wielkość i brzmi jak bajki.
100GW samych ogniw PV zakładając 300W/kg (czyli coś co być może będzie osiągalne w przyszłości, dzisiaj to jest bliżej 100W/kg) to daje nam 0,3 miliona ton
źródło: SCR-20260521-okcy
Pobierzźródło: SCR-20260521-pybk
PobierzNie wiem co to za filmik, ale nie zamierzam oglądać. Po samej miniaturze widać jakiej jakości czerpiesz wiedzę.
Jakieś tępe płaskoziemstwo. Bierze debil jakieś znane marki i uznaje że na chłopski rozum to idiotyczne że jedno spacex jest więcej warte od nich. Debil nawet
Czyli wzrośnie o 60 xd
Na dodatek SepaceX to bardzo "uliczna" firma, tzn. fejkowa, więc januszerka bezmyślnie się rzuci. Oni kierują się fejmem a SepaceX ma mega fejm. No i IPO będzie dostępne przez Robinhooda, więc najbardziej
Kilka lat temu giełda choć udawała, że są jakieś zasady płynności czy free floatu.
Nagle przed debiutem Nasdaq wpuszcza potwory typu Anthropic, spacex do indeksów niemal od razu po IPO - nawet przy śmiesznie małym free
@Cyberdyne: tak to widze:
źródło: image
Pobierz@Cyberdyne: Nie no typie, jaki procent ich przychodów to rządowe pieniądze? 80-90?
Realnie są to subsydia, jednie ubrane w produkt kupowany przez rząd, żeby elon mogł przy okazji spełniać swoje marzenia o kosmosie.
Jeżeli NASA zamawia dostawy na ISS, albo ministerstwo obrony satelity to nie są jakieś mityczne dotacje. To najzwyklejszy klient który zamienia usługi na drodze przetargu.
Ja wiem że debile nazywają to dotacjami...
Kiedyś zrobiłem taki wpis pokazujący absurd