Wpis z mikrobloga

SEC opublikowało warępny prospekt emisyjny SpaceX.

W Q1 2026 przychody ok. $4,69 mld.
Aktywa 18 712 Bitcoinów (wartość ok. 1,29 mld USD).

2008: Pierwsza prywatna firma, która opracowała i wystrzeliła rakietę na ciekłe paliwo, osiągając orbitę.

2012: Pierwsza prywatna firma, która pomyślnie przycumowała prywatny statek kosmiczny do Międzynarodowej Stacji Kosmicznej.

2015: Pierwsza, która pomyślnie wylądowała boosterem klasy orbitalnej.

2017: Pierwsza która ponownie wykorzystała boostery klasy orbitalnej.

2019: Pierwsza, która rozpoczęła wdrażanie dużej skali konstelację satelitów szerokopasmowych na LEO.

2022: Pierwsza, która, uruchomiła sieć na LEO o niskim opóźnieniu, dostępną na całym świecie.

2022: Pierwsza, która uruchomiła produkcja na dużą skalę konsumenckich terminali użytkownika z matrycą fazowaną.

2025: Pierwsza, która wdrożyła dużej skali konstelację satelitów łączącej urządzenia mobilne.

2026: Pierwsza, która zbudowała spójny klaster treningowy Al skali gigawata.

2026: Pierwsza, która zbudowała instalację Megapack skali gigawata.

https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1181412/000162828026036936/spaceexplorationtechnologi.htm

#spacex #xai #elonmusk #gielda #bitcoin #technologia #kosmos
Cyberdyne - SEC opublikowało warępny prospekt emisyjny SpaceX.

W Q1 2026 przychody o...

źródło: 1000097436

Pobierz
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
Christophe Fouquet, CEO ASML wskazuje Starlink jako jeden z najbardziej fascynujących czynników napędzających popyt na chipy, jakie widzi obecnie na rynku:

Dużo mówimy o chipach, humanoidach i samochodach autonomicznych, ale wszystkie te produkty muszą być połączone.

Konstelacja satelitów Starlink wymaga układów scalonych o dużej skali. Wraz z rozwojem sieci do dziesiątek tysięcy satelitów, stanowi ona istotne i powtarzające się źródło popytu na półprzewodniki, pomijane przez większość analityków.

Fabryka
Cyberdyne - Christophe Fouquet, CEO ASML wskazuje Starlink jako jeden z najbardziej f...

źródło: 1000097437

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 4
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: ja doskonale rozumiem różnice między przychodami a dochodami. Istotne że to oni wszystko reinwestują. Tego nie zżerają koszta operacyjne, tylko inwestycje. Przecież robią IPO w celu pozyskania dodatkowych 50-70mld na inwestycje.

To prospekt emisyjny. Spółka nie była publiczna, nie miała żadnych dokładnych sprawozdań, więc nie można wyliczyć EBIDTy geniuszu.

W pierwszym kwartale mieli przychód $4,69 mld a $4,28 mld inwestycji. Nie wiem dokładnie jakie mają koszty operacyjne, ciężko je
Cyberdyne - @5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: ja doskonale rozumiem różnice między p...

źródło: 1000097444

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
zawsze jak ktoś pisze o "przychodach" to znaczy, że nie ma "zysków".

@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: mylisz koszty operacyjne z nakładami inwestycyjnymi.

Facebook i Google zarobiły setki miliardów. Pierwsze dywidendy wypłaciły dopiero w 2024 roku i to skromne. Do tej pory wszystko co zarabiali reinwetowali. To nie znaczy że nie mają dochodów.
  • Odpowiedz
@Cyberdyne: we wcześniejszych targetach bonusowych było wysłanie w sumie 100 TW! Dobrze że trochę zeszedł na ziemię.

Chociaż te 100GW rocznie to też jest kosmiczna wielkość i brzmi jak bajki.

100GW samych ogniw PV zakładając 300W/kg (czyli coś co być może będzie osiągalne w przyszłości, dzisiaj to jest bliżej 100W/kg) to daje nam 0,3 miliona ton
gl0wa - @Cyberdyne: we wcześniejszych targetach bonusowych było wysłanie w sumie 100 ...

źródło: SCR-20260521-okcy

Pobierz
  • Odpowiedz
Doczytałem dalej że celują w 100kW mocy obliczeniowej na tonę, co przy 100GW daje milion ton i przy zakładanym payloadzie 100 ton na V3 starshipa czyli 27 startów dziennie średnio przez cały rok - jedna rakieta musiałaby startować co 52 minuty, zakładając LEO.
gl0wa - Doczytałem dalej że celują w 100kW mocy obliczeniowej na tonę, co przy 100GW ...

źródło: SCR-20260521-pybk

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@gl0wa: ta, właśnie kupił gdzieś ziemię na drugie stanowisko startowe. Jeszcze oficjalnie nie potwierdzone, ale Elon te pogłoski skomentował, nie zaprzeczając tylko pisząc że potrzebują więcej launchpadów żeby tyle startów wykonywać, więc to jak potwierdzenie...
  • Odpowiedz
@Cyberdyne: naginanie zasad rynku, by wejść na index nasdaq. Coś tu śmierdzi, a amerykańska giełda zaczyna wyglądać jak scam odkąd Trump rządzi.
glass3 - @Cyberdyne: naginanie zasad rynku, by wejść na index nasdaq. Coś tu śmierdzi...
  • Odpowiedz
  • 0
@glass3: jakie naginanie zasad? Tak, szybciej pozwolą nowej kolubrynie wejść na index, ale to nie tylko pod saqcex, to zmiana dla wszystkich. Legalna miana w nie jakieś naginanie.

Nie wiem co to za filmik, ale nie zamierzam oglądać. Po samej miniaturze widać jakiej jakości czerpiesz wiedzę.

Jakieś tępe płaskoziemstwo. Bierze debil jakieś znane marki i uznaje że na chłopski rozum to idiotyczne że jedno spacex jest więcej warte od nich. Debil nawet
  • Odpowiedz
  • 1
@KlausSchwab2: Wątpię. W prawdzie jest masa inwestorów i pierdyliard pracowników z opcjami na akcje, ale oni mają okres blokady po IPO. SpaceX dużo szybciej będzie włączone do indexów SP500 i Nasdaq a to wymusi zakup ogromnych ilości akcji.
Na dodatek SepaceX to bardzo "uliczna" firma, tzn. fejkowa, więc januszerka bezmyślnie się rzuci. Oni kierują się fejmem a SepaceX ma mega fejm. No i IPO będzie dostępne przez Robinhooda, więc najbardziej
  • Odpowiedz
  • 1
@Cyberdyne: Ameryczka to coraz większy żart.

Kilka lat temu giełda choć udawała, że są jakieś zasady płynności czy free floatu.

Nagle przed debiutem Nasdaq wpuszcza potwory typu Anthropic, spacex do indeksów niemal od razu po IPO - nawet przy śmiesznie małym free
  • Odpowiedz
Pompowanie balonika "exit liquidity" nawet w Polsce, na Wykopie? Kurna, ile kasy musi isc na ten marketing. No ale ustawiajcie sie w kolejce do zakupow, w koncu powaznym ludziom kapital potrzebny do zabawy :)
  • Odpowiedz
  • 0
@dthprf: sporo racji, ale patrzysz na to krótkowzrocznie. SpaceX to nie tylko rakiety. To również xAI i X. Więc topowy portal social media I mega rozwijający się starup AI a obecnie również hiperscsller - właśnie podpisali z Anthropic umowę na używanie colosus1 do maja 2029 na $1,25mld miesięcznie! Również trwają rozmowy z innymi najemcami mocy obliczeniowej. Starlinka to mega źródło dochodu, które niesłychanie szybko rośnie i na tym kosza masę siana.
  • Odpowiedz
SpaceX od dawna jest bardzo rentowna i dochodowa.

@Cyberdyne: Nie no typie, jaki procent ich przychodów to rządowe pieniądze? 80-90?
Realnie są to subsydia, jednie ubrane w produkt kupowany przez rząd, żeby elon mogł przy okazji spełniać swoje marzenia o kosmosie.
  • Odpowiedz
  • 0
@KlausSchwab2: żaden. Ja p------e. Poważnie. Oni nie otrzymują żadnych dofinansowań. Tak samo Tesla.🤣

Jeżeli NASA zamawia dostawy na ISS, albo ministerstwo obrony satelity to nie są jakieś mityczne dotacje. To najzwyklejszy klient który zamienia usługi na drodze przetargu.

Ja wiem że debile nazywają to dotacjami...
Kiedyś zrobiłem taki wpis pokazujący absurd
  • Odpowiedz