Wpis z mikrobloga

@marko2:
ja wiem że odpowiadam na mem, ale to wypędzenie nie skończyło się dla Hiszpanii dobrze. Z jednej strony złoty wiek ze względu na nieprzebrane bogactwa z właśnie odkrytej Ameryki, z drugiej gigantyczna dziura kompetencyjna, gdzie świeżo zjednoczona Hiszpania na własne życzenie pozbyła się bankierów, lekarzy, prawników, rzemieślników czy kartografów. Wygnanie Żydów (i później Morysków) zasiało ziarno późniejszego regresu cywilizacyjnego kraju.

Paradoksalnie to ci którzy wówczas wypędzali (twardogłowi konserwatyści z
  • Odpowiedz
@marko2: Przypadkiem oni wszyscy nie pouciekali głównie do Imperium Osmańskiego, które przez następne stulecie przeżywało swoją własną złotą erę? Zdaje się nawet wielu sułtanów miało wtedy za osobistego medyka jakiegoś Żyda, bo ci byli uznawani za najlepszych w swoim fachu. A ta hiszpańska złota era nie wynikała aby z odkrycia i eksploatacji Nowego Świata?
  • Odpowiedz
Przypadkiem oni wszyscy nie pouciekali głównie do Imperium Osmańskiego, które przez następne stulecie przeżywało swoją własną złotą erę? Zdaje się nawet wielu sułtanów miało wtedy za osobistego medyka jakiegoś Żyda, bo ci byli uznawani za najlepszych w swoim fachu. A ta hiszpańska złota era nie wynikała aby z odkrycia i eksploatacji Nowego Świata?

@Nottingham: Odpowiadam zbiorczo na twoje pytania: nie. Mam nadzieję, że pomogłem, pozdrawiam cieplutko.
  • Odpowiedz
@djtartini1: https://en.wikipedia.org/wiki/Expulsion_of_Jews_from_Spain

The mass expulsion created a large Sephardic Jewish diaspora across the Mediterranean, in North Africa, the Italian states, and especially the Ottoman Empire (notably Istanbul, Salonika, İzmir, Sarajevo, Jerusalem and Safed). Smaller streams reached southern France, and in the 16th–17th centuries Antwerp, Amsterdam, Hamburg, and London attracted merchant families. Many communities preserved Judaeo-Spanish (Ladino) for centuries.

Ojoj, 60 tysięcy akcji na wykopie, a z historii noga.
  • Odpowiedz