Wpis z mikrobloga

485 + 1 = 486

Tytuł: Toksyczne emocje
Autor: Bernardo Stamateas
Gatunek: poradniki
Ocena: 2/10
ISBN: 9788311158344
Wydawnictwo: Bellona
Liczba stron: 145
Cała ta książka była toksyczna i pewnie dla świętego spokoju powinnam na tym zakończyć tę recenzję, ale dobra.

Po pierwsze czyta się to źle. Napisane totalnie bez polotu. Myślę, że przejście przez encyklopedię bardziej by mnie zafascynowało. Nawet nie umiem powiedzieć dlaczego. Autor się starał, dawał przykłady, wrzucał cytaty, pogrubiał tu i ówdzie. Naprawdę się starał. Może po prostu za bardzo?

Po drugie, książka opisuje toksyczne emocje. Szereg tychże. Znam wielu smutnych ludzi. Sama mam wiele problemów. Ale nie znam nikogo kto cierpiałby jednocześnie na niepokój, smutek, niezadowolenie, złość, zawiść, lęki, wstyd, depresję, frustrację i jeszcze z siedem innych. Dlatego może czyta się to tak źle, bo ta książka jest dla wszystkich, więc tak naprawdę... dla nikogo. Nie możesz się utożsamić z tym, co jest opisane, bo przynajmniej połowa toksycznych emocji cię zwyczajnie nie dotyczy.

Po trzecie i najgorsze. Sposoby autora na radzenie sobie z tymi toksycznymi emocjami, to "nie rób tego". Centralnie jego rady można podsumować w ten sposób - jak jesteś smutny, to nie bądź smutny, a jak jesteś zazdrosny, to przestań być zazdrosny. Nosz kur, szkoda, że sama na to wcześniej nie wpadłam! Teraz akurat nie jestem smutna, ale jest mi zimno, więc niniejszym postanawiam przestać być mi zimno!

Daję dwie gwiazdki. Jedną za okładkę, która wygląda jakby matka kopała swoje dziecko, co strasznie mnie bawi w kontekście tych wszystkich toksycznych emocji, a druga za to, że kilka cytatów mi się spodobało (pewnie dlatego, że były innych autorów).

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #poradnikibookmeter
karolinana - 485 + 1 = 486

Tytuł: Toksyczne emocje
Autor: Bernardo Stamateas
Gatunek...

źródło: 793243-352x500

Pobierz
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach