Wpis z mikrobloga

@galicjanin: tzn? Rozwiń, zapraszam do przedstawienia swoich przemyśleń. Coraz więcej ludzi tutaj z nickami które gdy sytuacja tego wymaga potrafią ładnie uargumentować swoje stsnowisko wieszczą paromiesięczną recesję. To wszystko przez ceny ropy? Wiem, że sytuacja na linii Iran-USA-Izrael wymknęła się trochę spod kontroli ale naprawdę myślicie, że jakby nawet nie dogadali się przez powiedzmy jeszcze tydzień czy dwa i ropa pozostanie na co najmniej 90-100 USD to mamy z głowy
  • Odpowiedz
@fotelbujany: przy tym co się dzieje daj Boże żeby ropa była po 100 $. Obawiam się jednak, że będzie powtórka z początku 2022 roku z Ukrainą, gdy jest zawierucha wielki kapitał (głównie amerykański) ucieka w bezpieczniejsze przystanie niż rynki krajów rozwijających się (a takim jesteśmy my), do tego dolar rośnie kosztem złotego, ropa szybuje w górę, Rosja też dzięki większemu hajsowi z ropy i skupieniu uwagi na Iranie może nieco
  • Odpowiedz
@galicjanin: moja spekulacja nt. Tego tygodnia czy dwóch opiera się głównie na założenia, że żadna ze stron nie może prowadzić tak długiego konfliktu polegającego na wymianie się bronią relatywnie drogą - po tym tygodniu obu stronom powinno zabraknąć rakiet/przeciwrakiet/środków powietrznych na prowadzenie działań a żadna z gospodarek nie jest w trybie wojenny i takowego nie uruchomi. Stąd moja estymacja na szybkie "dogadanie się" ale z tego co mówisz to, wychodzi
  • Odpowiedz
@fotelbujany: Iran tak jak Rosja ma w głębokim poważaniu poziom życia swoich obywateli i przejdzie bez mrugnięcia okiem w gospodarkę wojenną, Izrael de facto od prawie 80 lat jest w stanie nieustannej wojny, najsłabszy punkt to Ameryka, ludzie nawet wybrocy republikanów nie chcą tej wojny i oburzy ich wydawanie coraz większej kasy na wojnę czy nawet rozważanie wysłania tam żołnierzy. Prawda wojna Rosja - Ukraina nie jest bezpośrednio powiązany, ale
  • Odpowiedz