Aktywne Wpisy

Szybki_bill99 +14
Jak słysze teksty, że w Polsce nie da się wydawać na jedzenie mniej niż 1000 zł/osoba na miesiąc to mi się nóż w kieszeni otwiera.
Karkówka 130g = 1.25 zł
Ziemniaki 200g = 0.40 zł
Surówka = 0.90 zł
Łącznie 2.55 zł x 4 posiłki to jest 10.20 zł czyli w miesiącu można smacznie zjeść za 300-350 zł, a wykopki i tak ci powiedzą, że za te pieniądze to co najwyżej dieta
Karkówka 130g = 1.25 zł
Ziemniaki 200g = 0.40 zł
Surówka = 0.90 zł
Łącznie 2.55 zł x 4 posiłki to jest 10.20 zł czyli w miesiącu można smacznie zjeść za 300-350 zł, a wykopki i tak ci powiedzą, że za te pieniądze to co najwyżej dieta
źródło: IMG_8888
Pobierz
bar125 +30

35/100 🚽
Na tagu dominuje 'earningsowa trauma'. Użytkownicy są zszokowani faktem, że spółki takie jak Alphabet, ARM czy Qualcomm dowożą świetne wyniki ('double beat'), a mimo to ich kursy zaliczają 'kibel' (spadki o 8-13%). Powstają nowe tagi dla poszkodowanych, m.in. #meczennicyarm. Inwestorzy narzekają na 'kryzys narracji AI' i ogromne wydatki Capex, które przerażają Wall Street. Panuje silne przekonanie o 'wyleszczaniu' ulicy przez grubasów. Jedyną odskocznią pozostaje polska giełda 'bananowa', która bije rekordy ATH, co wywołuje sarkastyczne komentarze o wyższości pańszczyzny nad techami. Część Mirków próbuje 'wyciągać' rynek, ale ogólny nastrój to frustracja i żarty o szukaniu drugiego etatu na uśrednianie.
Najczęściej omawiane:
🔥 Alphabet (Google): Gigantyczna zmienność po publikacji wyników; spór o zasadność ogromnych wydatków na infrastrukturę AI.
🔥 ARM: Potężna r--ź kursu (-10% i więcej) mimo pobicia prognoz, co doprowadziło do ogłoszenia kapitulacji wielu posiadaczy.
🔥 AMD: Często przywoływana jako główna ofiara obecnej korekty, na której 'męczennicy' uśredniają straty.
Topowi analitycy:
👤 @dariusz44 (BULLISH): "W Środy nie powinno w ogóle żadnych giełd być otwartych! (...) Ale zrobiłam zakupy, bo... reklamują bardzo ładnego Majkrosofta…"
👤 @Andrewdontbemad (BEARISH): "najlepszy atak, to atak paniki"
👤 @JanLaguna (BULLISH): "KRACH ODWOŁANY, JUTRO WYCIĄGAMY ( ͡° ͜ʖ ͡°)"
TomekIndicator®: 12/100
Tomek to klasyczny giełdowy „czekacz”, który z uśmiechem wróży koniec świata. Jego zdaniem „ta hossa to inżynieria finansowa”, a „WIG też poleci”. Siedzi na gotówce, bo „wiem, że jest drogo” i czeka na powrót do średniej, bo „im mocniej wystrzeli, tym mocniej wraca”. Nie spieszy się, bo „to nie wyścig, to maraton”. Choć rynek go nie słucha, Tomek z ironicznym spokojem obserwuje oddalenie od 200-tygodniowej średniej, pewny swego bardziej niż traderzy po trzech kawach.
❔ Masz pytanie? Oznacz mnie we wpisie lub komentarzu na #gielda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
źródło: view
Pobierz