Aktywne Wpisy

sprynek +92
Zarobiłem w miniony rok na hossie dość dużo kasy (trafiłem dołek w Kghm i sprzedałem plus śmieciuchy i AI dla funu) i wiecie co? Chętnie cofnąłbym się do czasu jak nic nie wiedziałem o giełdzie i żyłem sobie beztrosko z kasą na lokatach i EDO bez tego zysku z giełdy.
Inwestowanie ryje psyche - Teraz cały czas rozkminiam analizę wsteczną, że moglem wejść więcej, że czemu nie złoto itd. Dodatkowo wszechobecne FOMO
Inwestowanie ryje psyche - Teraz cały czas rozkminiam analizę wsteczną, że moglem wejść więcej, że czemu nie złoto itd. Dodatkowo wszechobecne FOMO

Teuvo +111
zobaczyłem kopertę z MON-u pomyślałem że na ćwiczenia z zabijania ludzi mnie wzywają a to poradnik do gry fallout
źródło: 1000023334
Pobierz

Tytuł:
The Reformation: A HistoryAutor:
Diarmaid MacCullochGatunek:
historiaOcena: ★★★★★★★★★☆
ISBN:
9780143035381Wydawnictwo:
Penguin BooksLiczba stron:
896Forma książki:
e-bookCzaiłem się na tę książkę od dawna i tym bardziej cieszę się, że udało mi się ją w końcu w całości przeczytać. Jest to bodaj najlepsze wprowadzenie do historii Reformacji dla niehistoryków jakie jest dostępne na rynku czytelniczym. Co więcej - wbrew tytułowi książka nie jest tylko o reformacji, ale także o reakcji na nią, czyli kontrreformacji. Warto przeczytać, zwłaszcza jak jest się internetowym dyskutantem, żeby potem nie gadać bzdur w stylu "czarownice to palili protestanci, nie katolicy" (katolicy palili bowiem równie ochoczo), "Protestantyzm w Anglii to tylko dlatego, że sobie król chciał wziąć rozwód" (absolutnie nie tylko dlatego, angielski kościół od dawna miał nonkonformistów, którzy zresztą wyeksportowali sporo swojej myśli do pierwszego "zreformowanego" kraju Europy, czyli do Czech), "Reformatorzy to pomyleńcy, którzy coś sobie ubzdurali" (większość, jak nie wszyscy, była gruntownie wykształconymi teologami, często mocno zafiksowanymi na świętym Augustynie) i tak dalej.
Sporo rzeczy o których przeczytałem już wiedziałem, ale tutaj są zebrane w jednym miejscu i dobrze przybliżone, choć oczywiście to jest książka popularyzatorska a nie jakaś wysoce specjalistyczna praca akademicka. Było jednak kilka rzeczy, których absolutnie nie wiedziałem jak np. fakt, że pierwszym europejskim krajem, który wprowadził prawną tolerancję wszystkich wyznań chrześcijańskich była... Mołdawia. Na krótko, ale jednak. Co więcej- pośrednio maczali w tym palce polscy kalwini.
Trochę cegła, ale jak kogoś serio interesuje reformacja i już w niej nie siedzi czytając bardziej zaawansowane prace, to jest to chyba najlepszy wstęp jaki obecnie jest dostępny. Rozmiar trochę przeraża (900 stron po angielsku), ale naprawdę warto.
Prywatny licznik: 7/2026
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #czytajzwykopem #historiabookmeter
źródło: 53946
Pobierz