Tytuł:Wola wielu (Tom 1 trylogii Hierarchia) Autor:James Islington Gatunek:fantasy, science fiction Ocena: ★★★★★★★★★☆ ISBN:9788383750439 Tłumacz:Grzegorz Komerski Wydawnictwo:Fabryka Słów Liczba stron:895 Forma książki:e-book Słuchaj, patrz, milcz, jeśli chcesz żyć w spokoju... Mówię im, że nazywam się Vis Telimus, że zostałem sierotą po tragicznym wypadku trzy lata temu i że tylko łut szczęścia sprowadził mnie do elitarnej Akademii Catenu. Mówię im, że po ukończeniu szkoły z radością dołączę do reszty cywilizowanego społeczeństwa, pozwalając, aby moja siła, mój zapał i moje skupienie – to, co nazywają Wolą – zostały oddane tym, którzy są nade mną. Tak jak dzieje się to od zawsze. Mówię im, że należę do nich i oni mi wierzą. Ale prawda jest taka, że zostałem wysłany do Akademii, aby odkryć sekrety, które mogą zburzyć Republikę. Aby przetrwać, będę musiał udawać jednego z nich. Ale nigdy, przenigdy nie oddam swojej woli imperium, które zabiło moją rodzinę.
No nie powiem, nie spodziewałem się tak dobrej lektury. Islingtona znam z "Trylogia Licaniusa" i chociaż zebrała na lubimyczytac bardzo wysokie noty (7,9-8,0), nie zachwycił mnie tak bardzo. Ot kolejny cykl fantasy z domieszką kilku swoich pomysłów. "Wola wielu" to powieść dziejąca się w świecie ukształtowanym na wzór starożytnego Rzymu. Narracja jest pierwszoosobowa, widzimy świat oczami młodej sieroty, która rzucona zostaje w świat intryg politycznych pomiędzy Armią, Religią i Rządem. Element magiczny to możliwość korzystania przez uprzywilejowanych z Woli innych ludzi, którzy stoją niżej w ściśle określonej piramidzie społecznej. Wysysanie Woli czyni człowieka silniejszym, daje mu moce, ale nie chroni przed śmiercią. Nie będę zagłębiał się w szczegóły, gdyż nie chcę za dużo zdradzić, w każdym bądź razie książkę, pomimo sporych rozmiarów, czyta się bardzo szybko i przyjemnie. No i zakończenie jest naprawdę niespodziewane ( ͡°͜ʖ͡°) Gorąco polecam. Premiera drugiego tomu w języku polskim, wydanego już w listopadzie 2025 r. na Zachodzie, zapowiedziana jest na maj/czerwiec 2026.
@wacek_1984: nie no raczej nie Islington to młody Australijczyk, sam już pisał, że jest w połowie trzeciego tomu ( ͡°͜ʖ͡°). Mając na myśli grubasa miałeś na myśli pewnie Martina, ja natomiast nie mogę wybaczyć innemu grubasowi Rothfussowi za niedokończenie Kronik królobójcy i ciągłe kłamstwa, że już że zaraz. A tylko odcina kupony od sławy i sobie gra w DnD.
Tytuł:
Wola wielu (Tom 1 trylogii Hierarchia)Autor:
James IslingtonGatunek:
fantasy, science fictionOcena: ★★★★★★★★★☆
ISBN:
9788383750439Tłumacz:
Grzegorz KomerskiWydawnictwo:
Fabryka SłówLiczba stron:
895Forma książki:
e-bookSłuchaj, patrz, milcz, jeśli chcesz żyć w spokoju...
Mówię im, że nazywam się Vis Telimus, że zostałem sierotą po tragicznym wypadku trzy lata temu i że tylko łut szczęścia sprowadził mnie do elitarnej Akademii Catenu. Mówię im, że po ukończeniu szkoły z radością dołączę do reszty cywilizowanego społeczeństwa, pozwalając, aby moja siła, mój zapał i moje skupienie – to, co nazywają Wolą – zostały oddane tym, którzy są nade mną. Tak jak dzieje się to od zawsze.
Mówię im, że należę do nich i oni mi wierzą.
Ale prawda jest taka, że zostałem wysłany do Akademii, aby odkryć sekrety, które mogą zburzyć Republikę.
Aby przetrwać, będę musiał udawać jednego z nich. Ale nigdy, przenigdy nie oddam swojej woli imperium, które zabiło moją rodzinę.
No nie powiem, nie spodziewałem się tak dobrej lektury. Islingtona znam z "Trylogia Licaniusa" i chociaż zebrała na lubimyczytac bardzo wysokie noty (7,9-8,0), nie zachwycił mnie tak bardzo. Ot kolejny cykl fantasy z domieszką kilku swoich pomysłów.
"Wola wielu" to powieść dziejąca się w świecie ukształtowanym na wzór starożytnego Rzymu. Narracja jest pierwszoosobowa, widzimy świat oczami młodej sieroty, która rzucona zostaje w świat intryg politycznych pomiędzy Armią, Religią i Rządem. Element magiczny to możliwość korzystania przez uprzywilejowanych z Woli innych ludzi, którzy stoją niżej w ściśle określonej piramidzie społecznej. Wysysanie Woli czyni człowieka silniejszym, daje mu moce, ale nie chroni przed śmiercią. Nie będę zagłębiał się w szczegóły, gdyż nie chcę za dużo zdradzić, w każdym bądź razie książkę, pomimo sporych rozmiarów, czyta się bardzo szybko i przyjemnie. No i zakończenie jest naprawdę niespodziewane ( ͡° ͜ʖ ͡°) Gorąco polecam. Premiera drugiego tomu w języku polskim, wydanego już w listopadzie 2025 r. na Zachodzie, zapowiedziana jest na maj/czerwiec 2026.
#bookmeter #bookmeter #czytajzwykopem #czytelniczebingo #fantasybookmeter #fantasybookmeter
źródło: 1248503-352x500
Pobierz