Syn Alka Pono, ZIPem mnie ochrzczono W ZIPa grono zaliczono z dumą noszę ZIP znamiono Honor, Bóg, Rodzina trzyma, tak jak lina alpinisty Tak jak wszyscy za jednego, tak ja sam jeden za wszystkich
@psspspspsp Pononasi - legendarny prastary lud zamieszkujący tereny obecnej Rzeczpospolitej. Według podań ludowych byli znani ze swojej wojowniczości oraz zamiłowania do muzyki rytmicznej, szczególnie charakterystycznego bicia w tarabany, czyli wielkie bębny obrzędowe.
@Saprofit: no nie wiem czemu, bo tak ja Wybicki napisał. O ile pierwsze dwie pierwsze zwrotki sa OK, trzecia już słaba to ta jakby była jakąś doklejka. Zreszta nikt jej powaznie nie traktuje i jakies 90% Polaków nie zna.
@Leszcz_pancerny_w_rzucik_malowany skoro nie wiesz, to ciężko polemizować z taką opinią. Dlatego tylko wyjaśnię, że napisał ją adekwatnie do czasów, w których żył i przez to dzisiaj może wydawać się trochę mnie zrozumiała
@Leszcz_pancerny_w_rzucik_malowany: widzę, że masz krótki rozum, więc odpowiem możliwie krótko - w zwrotce chodzi o realną troskę społeczeństwa o losy tej krainy i faktyczną radość, że ktoś podejmuje działania zbrojne, w celu walki o niepodległość. Nie wiem, czy to oczywiste dla Ciebie, ale w takiej sytuacji wolę wspomnieć, że nie chodzi tu o zapłakanego ojca, tylko Basię, bo to wyraźenie gwarowe (chyba z gwary warszawskiej, ale pewności nie mam). Dodać
źródło: bocci
Pobierzźródło: images (6)
PobierzSyn Alka Pono, ZIPem mnie ochrzczono
W ZIPa grono zaliczono z dumą noszę ZIP znamiono
Honor, Bóg, Rodzina trzyma, tak jak lina alpinisty
Tak jak wszyscy za jednego, tak ja sam jeden za wszystkich
Nie wiem, czy to oczywiste dla Ciebie, ale w takiej sytuacji wolę wspomnieć, że nie chodzi tu o zapłakanego ojca, tylko Basię, bo to wyraźenie gwarowe (chyba z gwary warszawskiej, ale pewności nie mam).
Dodać