Wpis z mikrobloga

#1000filmow ---- INDEX 123 A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W XY Z +111

The Long Walk - Wielki Marsz

Reżyseria: Francis Lawrence
IMDb: 6.8/10
https://www.imdb.com/title/tt10374610/
dramat, horror

W dystopijnym świecie jest organizowany Wielki Marsz w którym na starcie jest 50 młodych chłopaków a na końcu zostaje jeden. Idzie się noc i dzień bez ustanku, kto zostanie z tyłu: ginie.

Nie jestem do końca zadowolony z tego filmu. Książkę czytałem jako nastolatek w podstawówce. Zrobiła na mnie ogromne wrażenie i nigdy o niej nie zapomniałem - coś jak Battle Royale na koniec liceum. Jeśli chcecie poczuć ciężar tej historii to polecam jednak książkę. Nie dość, że otoczenie marszu ma znaczenie to samo zakończenie też się różni a nie pamiętam innej książki, w której ostatnia strona byłaby tak ważna. Mimo wszystko film przypomniał mi te tworzące i kończące się przyjaźnie ;(
Tu świat przedstawiony nie ma większego znaczenia, tak jak i sens samego marszu ale ważne są relacje międzyludzkie. Niestety film te akcenty niewłaściwie rozkłada.
WLADCA_MALP - #1000filmow ----  INDEX 123   A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K...

źródło: 1mn7reb067lf1

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WLADCA_MALP: Moim zdaniem ta książka nie nadaje się do takiej ekranizacji. Istotą są tutaj relacje bohaterów - a te w filmie są siłą rzeczy słabo zarysowane - za mało czasu. A, że poza relacjami nie ma w nim wiele sensu to do oglądania pozostaje bardzo niewiele. 3/10.
  • Odpowiedz