Aktywne Wpisy

picasssss1 +37
źródło: IMG_20260212_103744
Pobierz
troglodyta_erudyta +164
źródło: 1000017691
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: IMG_20260212_103744
Pobierz
źródło: 1000017691
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Zostałem wybudzony ze snu zimowego przez @mala_kropka, więc nadrobię kilka filmów od wakacji. W sumie to napiszę ten wpis zbiorczy i jeden specjalny czyli w sumie 5 filmów od sierpnia. Słabo, choć widziałem dużo więcej to jakoś ciężko mi polecać… Na przykład Superman czy Fantastic Four - filmy ok, ale dla widowni, która już jest zaawansowana w komiksach i jeszcze jej nie obrzydły filmy superbohaterskie, ale to nic wybitnego. Jednak obawiam się, że Marvel szykuje sobie w kolejne grudnie trumnę z wiekiem w postaci Avengers: Doomsday w 2026 i Avengers: Secret Wars w 2027, zobaczymy, choć to nie może się udać. Dobrze bawiłem się na Mission Impossible ale to też gratka dla fanów serii a nie każdego kinomana…
One Battle After Another nie zmęczyłem, bo oglądając z żoną mieliśmy taką żenadę, że wyłączyłem ten rasistowski film - jak bohaterowie wytykają sobie ciągle kolor skóry, to nie dla mnie. The Roses czy Bugonia niestety nie umywają się do oryginałów, choć ten drugi upewnił mnie jak brzydką aktorką jest Stone (Emma to jednak nie Sharon :). O dziwo podobało mi się nawet głupawe Heads of State (z polskim elementem) czy N---d Gun też mnie śmieszyło i było na poziomie ale to raczej były guilty pleasure. Liczyłem na Good Fortune ale ani to śmieszne ani ciekawe. Materialist czy Sinners to też dla mnie średniaki, które szybko zapomniałem.
Jak wiecie, od dawna czekam na Projekt Hail Mary (I J.Wicka V) i oby kolejny rok dostarczył!
Natomiast w serialach mam dużo więcej do opisania, więc zapraszam też na drugi tag. A z lepszych do polecenia filmów to:
Weapons - Zniknięcia
Reżyseria: Zach Cregger
IMDb: 7.5/10
https://www.imdb.com/title/tt26581740/
horror, suspens
W pewnym miasteczku, w nocy znikają dzieciaki ze szkoły podstawowej, cała klasa poza jednym chłopcem. Policja nie może rozwikłać zagadki zniknięcia dzieci. Ludzie kierują podejrzenia na nauczycielkę…
Ten film ma konkretny twist. Najpierw oglądamy jakby przyziemny thriller który później zamienia się w horror z elementami fantasy. Coś jakby Archiwum X zamieniało się w Braci Grimm. Jednak zapada w pamięci.
The Lost Bus - Zaginiony autokar
Reżyseria: Paul Greengrass
IMDb: 6.8/10
https://www.imdb.com/title/tt21103218/
dramat, katastroficzny
W języku angielskim istnieje takie słowo jak inferno oznaczające ogień piekielny. Po polsku nie ma dobrego określenia na pożar pożerający wszystko dokoła. Jednak ten film świetnie oddaje walkę o przeżycie z tym żywiołem w przypadku autobusu szkolnego pełnego dzieci.
Film na faktach i w sumie to już powinno wystarczyć jako polecenie. Świetnie zrealizowany, dobra rola McConaugheya. Bohaterowie nie zawsze noszą pelerynę.
Frankenstein
Reżyseria: Guillermo del Toro
IMDb: 7.5/10
https://www.imdb.com/title/tt1312221/
dramat, horror
Kolejna ekranizacja klasycznej powieści spod pióra Mary Shelley. Tym razem Frankenstein tworzy swojego potwora dzięki zamożności swojego sponsora. Natura jednak znajduje wyjście na rewanż.
Piękne widowisko. Czasem brutalne jednak na wysokim poziomie. Kto nie zna jeszcze tej historii to tym bardziej powinien się z nią zapoznać w tej wersji. Film jest podzielony na opowieść Frankensteina oraz na opowieść samego potwora.
Bring Her Back - Oddaj ją
Reżyseria: Danny Philippou, Michael Philippou
IMDb: 7.1/10
https://www.imdb.com/title/tt32246771/
horror, dramat, suspens
Sieroty brat i siostra są skierowani do nowego domu zastępczego. Siostra jako prawie ślepa jest niemal całkowicie zależna ale to je brat musi się zmagać z nieoczekiwanym…
Niepokojący film. Ukazuje pewne niemoralne zachowanie nazywane z angielskiego “gaslighting”. Z polskiego to powinno się wywodzić z “przykręcania kaloryferów” kiedy to mężowie mówią żoną, że jest 25 stopni kiedy kaloryfery skręcone są na 19. Wmawianie komuś innej rzeczywistości jest o tyle przerażające, bo każdy z nas ma chwile zwątpienia a jak ktoś je poklepuje to nic więcej nie potrzeba do podtrzymania psychicznego skrzywienia.
--
No dobra, dla ilu osób jeszcze ważny jest ten tag? Plusować, komentować!
źródło: 4filmyy
PobierzJeżeli chodzi o jakieś polecajki z mojej strony to jest to "No Other Choice".
Top 3 tego roku na pewno. O rodzinie z Korei w której ojciec szuka nowej pracy. Dobrze pokazuje problemy współczesnego świata.
Drugiem filmem który był trochę zaskakujący jest "The