Wpis z mikrobloga

Problem z ładowaniem baterii w rowerze L20 Boost – pomocy...
Cześć, mam problem z naładowaniem baterii w nowym rowerze L20 Boost. Wszystko jest nowe, wyciągnięte z kartonu, a już podczas wstępnego ładowania (zgodnie z instrukcją, przed pierwszym użyciem) pojawiły się niepokojące sygnały:
· Ładowarka od początku do końca świeciła na zielono (6h ładowania),
· Na samym starcie pobrała przez 1 sekundę 14W, a potem przez cały czas miernik wskazywał 0W.
Zaniepokoiłem się, ale postanowiłem kontynuować zgodnie z instrukcją. W jednej z recenzji zauważyłem, że podobny problem miał recenzent, który otrzymał rower z baterią naładowaną w 100%, co uniemożliwiło ładowanie. Ładowanie ruszyło dopiero po pierwszym użyciu baterii. Niestety nie mogę teraz odnaleźć tego materiału.
Postępowałem więc zgodnie z instrukcją, używając baterii. Na wyświetlaczu pojawiły się 4 paski (czyli pełna bateria), jednak po przejechaniu 20 km bateria spadła do 1 paska. Po podłączeniu do ładowarki ta nie zaczęła ładować, cały czas świeciła na zielono.
W związku z tym rozpocząłem procedurę gwarancyjną, w ramach której mam otrzymać nową ładowarkę. Z racji, że czas ucieka (jest jeszcze 10 dni roboczych do momentu otrzymania nowej ładowarki), kupiłem wiec ładowarkę o tych samych parametrach (54,6V 2A, złącze DC 2.1), którą udało mi się zdobyć w 24h, ale już nie jest od Engwe. Niestety objaw jest ten sam, z tą różnicą, że na samym początku ładowarka pobrała 20W przez 1 sekundę, a potem znów 0W.
Obie ładowarki wyglądają na sprawne (świecą na zielono), a ta zakupiona wyświetla 54,6V, jednak miernik poboru prądu nie pokazuje żadnych zmian po podłączeniu baterii (w przeciwieństwie do pierwszego podłączenia). Niestety miernik pochodzi od smart gniazdka, które nie jest wystarczająco czułe na stand by'ową pracę ładowarki.
Moje pytania:
❓Co może być nie tak? Czy sama bateria może uszkodzić ładowarki? (pierwsze podłączenie wykazało zużycie prądu przez 1 sekundę każde kolejne to już płaska linia na zero - chodź nie czuć spalenizny, nie było też słychać jakiegoś przeskoku iskry)
❓Czy warto w tej sytuacji powołać się w supporcie na to, że użyłem drugiej ładowarki, by skrócić procedurę gwarancyjną, czy raczej oznacza to utratę gwarancji?
❓Jakie kroki mogę podjąć dalej? Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i rozwiązanie było błahe?
❓A może ktoś z Wrocławia mógłby mi pomóc w diagnozie? (ładowarki: 54,6V 2A, złącze DC 2.1, bateria 48V, złącze DC 2.1)
Zależy mi na czasie, ponieważ jest to mój jedyny środek transportu po awarii poprzedniego roweru elektrycznego i miał stanowić natychmiastowe rozwiązanie problemu (wiem, że może pojawić się wiele odpowiedzi, że to nie sprawa na forum a do suportu, i to już zrobiłem problem, że w suporcie niezadowalający jest czas, a dodatkowo obawiam się kręcenia w kółko, zanim udowodnię im że wina leży po stronie baterii) . Dzięki z góry za pomoc!

#rowerelektryczny #ebike
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach