Wpis z mikrobloga

Patrzyłem sobie co potrafi taki snapdragon elite 8 i muszę przyznać że jestem pod wrażeniem.
Wygląda na to że ma on zintegrowany układ graficzny a mimo wszystko ludzie są w stanie na nim emulować gry z pc uzyskując płynna rozgrywkę w wiedźmina 3 czy gta5.
Pomyśleć sobie, gdyby nie było tam miliarda warstw translacji tylko optymalizacja pod system i sprzęt. I gdyby wzorem dzisiejszych gpu był zaimplementowany system framegen i upscaler. To myślę że spokojnie taki wiesiek 3 na ultra by poszedł w 60 fps. A snapdragony chyba szybciej ewoluują niż ryzeny i intele. Jakby ktoś dał temu trochę miłości jak valve linuxowi i w rasterze by wzrosło też troszeczkę to nie zdziwiłbym się gdyby telefony realnie zaczęły konkurować z pecetami za 5-10 lat.
Patrząc też na możliwości miniaturyzacji np intel we współpracy z nvidią mają osadzić na procesorze o wydajności chyba (zapomniałem jak to się nazywa u intela ale chyba coś w rodzaju 9700x od ryzena) i zintegrowaną kartę graficzną o wydajności 5070 na chipie. Amd tez wydało ostatnio ryzen 9 ai 395+ który ma integrę 8060 która ciągnie wukonga na high i w ogóle najnowsze gry na wysokich. To naprawdę ciekawe czasy nam się szykują.
#technologia #komputery
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jakby ktoś dał temu trochę miłości jak valve linuxowi

@Uuroboros: i dają przy okazji premiery nowych gogli:

"Well, after developing Proton to allow Windows games to run on Linux, Valve “introduced” FEX, which will allow you to run x86 Windows games on ARM Linux. I put the quotation marks there because FEX was an existing project Valve invested heavily into in recent times, and it’s now at the point where
  • Odpowiedz
@Uuroboros: ciekawe czasy?
To wszystko co dostajesz w sprzęcie to kompromis między tym, co opłaca się dać, a za co jesteś w stanie zapłacić.

Wiesz, że w czasach Intela 4 i 5gen Intel zrobił procki i7-5775c (pozornie 5gen, ale na podstawce 4gen), które miały dołożony jeszcze jeden L3 cache 128MB (jak ryzeny 9800x3d hehe), i z zintegrowaną grafiką inna niż we wszystkich intelach - i na tym procku z zintegrowaną
  • Odpowiedz