Wpis z mikrobloga

✨️ Czy to sprawiedliwe? Finanse w związku.
Czy to uczciwe i sprawiedliwe?
Po dwóch latach wspólnego mieszkania podjęta została decyzja o wyprowadzce do miasta wojewódzkiego- powód- ona lubi duże miasta, rozrywka etc.- osobiście ja wolę wieś ciszę i spokój, ale mówię spróbujemy. Różowa bierze kredyt i kupuje mieszkanie- ja nie byłem gotowy brać z nią kredyt na 25 lat. Odtąd dojeżdżam 55 km do pracy (wcześniej 15 km), minimum godzinę w jedną stronę. Moje koszty dojazdu autem wzrosły 3x. Czy uczciwe i sprawiedliwe jest, że koszty wszystkich rachunków bierzących+ czynsz spółdzielni dzielimy na pół czy jednak powinien jeszcze płacić jej tak jakbym wynajmował mieszkanie od najemcy (czyli defacto spłacać jej część kredytu). Jaka jest wasza opinia? #zwiazki #niebieskiepaski #rozowepaski

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jezu kolejny....
Jak byś wynajmował pokój to właścicielowi byś tylko płacił rachunki?
Czy za pokój też by cię kasował?
No to co to za pitolenie o spłacaniu komuś kredytu?
Płać cenę rynkową jak za pokój+ rachunki na pół.
Trochę przyzwoitości.
  • Odpowiedz
ale to nie op wynajmuje mieszkanie tylko mieszka u dziecwzyny w jej mieszkaniu. To chyba różnic

@finchharold: No wiem,
I obcego landlorda traktowal by lepiej niz wlasna dziewczyne?
Placic obcemu rynkowa cene za pokoj jest ok.
Ale placic wlasnej kobiecie za jej ryzyko kredytu, rynkowa cene za pokoj i mozliwosc mieszkania bez obcych ludzi juz jest jakims wielkim problemem?
  • Odpowiedz
@adamsowaanon tak bo spłacasz jej kredyt. Przecież gdyby nie to ze op tam mieszka to by nie wynajęła połowy mieszkania komus żeby jej pomagał płacić kredyt xD co to za porównanie z landlordem w ogóle? Jak wynajmujesz od kogoś to to płacisz za wynajem bo to Ty wynajmujesz. Jak wynajmujesz z dziewczyna od kogoś to płacicie po połowie. Jak macie wspólny kredyt to splacacie go osobno. Jak partner ma kredyt to
  • Odpowiedz
@adamsowaanon ja mieszkam u mojej dziecwzyny która ma kredyt i płace jej tylko polowe czynszu bo nie będę jej spłacał kredytu bo jak się roztaniemy to co, mam jej fundować mieszkanie? Nikomu to nie przeszkadza
  • Odpowiedz
Przecież gdyby nie to ze op tam mieszka to by nie wynajęła połowy mieszkania komus żeby jej pomagał płacić kredyt xD

@finchharold: Bez problemu podnajela by jakiej osobie pokoj w tym mieszkaniu,

co to za porównanie z landlordem w
  • Odpowiedz
@adamsowaanon to nie jest zerowanie na partnerce bo to mieszkanie jest w całości jej i po spłacie kredytu będzie tylko i wyłącznie jej. Zerowaniem by było jakbyś płacił jej za jej kredyt i został bez mieszkania. Tak jak wynajmujesz u landlorda i spłacasz jego kredyt
  • Odpowiedz
bo to mieszkanie jest w całości jej i po spłacie kredytu będzie tylko i wyłącznie jej.

@finchharold: Nie prawda. Jesli sa w malzenstwie lub zwiazku to jesli udowodnisz w sadzie ze placiles jej rynkowa oplate za mieszkanie + rachunki to bedzie musiala cie splacic, ta roznice ile tam lat sie dokladales.

Zerowaniem by było jakbyś płacił jej za jej kredyt i został bez mieszkania. Tak jak wynajmujesz u landlorda i spłacasz jego
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: No to po co ma płacić lasce skoro i tak bedize musiała go spłacić potem przy rozstanu? Na to samo wyjdzie.
Dlatego ja bym nie chciał gdybym miał kredyt zeby ktokolwiek mi do niego dopłacał bo potem mógłby rościć sobie prawo do teog mieszkania. Tak samo oczekuje tego w drugą stronę. Prawda jest taka że każdy zrobi jak uważa. Jeśli chcesz się dokładać do kredytu swojej dziewczyny to się
  • Odpowiedz
No to po co ma płacić lasce skoro i tak bedize musiała go spłacić potem przy rozstanu?

@finchharold: No bo 60% malzenstw wciac jest bez rozwodow, wiec nie skorzystaja z "przyjemnosci" podzialu majatku za ich zycia.

Ja w uk kupilem dom 3 pokojowy ladny zadbany, z podjazdem,duzym ogrodem jest warty £280.000
Uzbieralem na kredyt w 5 lat samemu £130.000 i place za caly dom rate kredytu £850 +
  • Odpowiedz