Wpis z mikrobloga

• 1
@Polankowicz: I masz tu sporo racji bo cała ta dyskusja zaczyna przypominać kłótnię o symbole, zamiast o realne sprawy. Faktycznie, temat barw i historii był już przerabiany, szczególnie wśród samych Ukraińców. To nie są już te czasy gdy jednostki ochotnicze wchodziły w wątpliwe klimaty. Dziś w okopach siedzą obok siebie ludzie z Gruzji, Brazylii, Kanady czy Polski i nikogo nie obchodzi ideologia tylko to, żeby przeżyć i zatrzymać agresora.

btw.
  • Odpowiedz
jej współczesne użycie często nie ma już związku z UPA, tylko z symbolem oporu i walki o wolność.

@Sweet-Jesus
Bo p0lskie władze (zarówno PiS jak i PO) ignorowały mainstreamizację banderyzmu na Ukrainie. Wbrew temu co twierdzisz wzrost popularności flagi UPA jest z tym skorelowany,np.:gdy Ukraińcy odbili Izium to ulice Puszkina czy Gagarina przemianowali na Bandery i Szuchewycza.

identyczną flagą posługują się polscy saperzy i to co najmniej od czasów II RP

Piękny fikoł. A fińskie
Fennrir - >jej współczesne użycie często nie ma już związku z UPA, tylko z symbolem o...

źródło: 250831-finland-air-force-cc-1209a-da505d

Pobierz
  • Odpowiedz
Temat został już przerobiony jeszcze przed 2020 rokiem np w Azovie. Hajlowanie itp bzdury skoczyły się jak nagle w okopie po prawej siedział Gruzin, a w innym Brazylijczyk i Kanadyjczyk

@Polankowicz
Prędzej gruziński neonazista, brazylijski neonazista i kanadyjski neonazista xD

Bandera to bohater tak jak dla nas terrorysta Piłsudski czy zbrodniarz wojenny Stefan Czarniecki i tak samo pamiętają tylko jasne strony.

Pisałem już że nawet przy uwzględnieniu ciemnych stron to Piłsudskiemu
  • Odpowiedz
zbiles ciekawy watek do swojego poziomu. Gratuluje.

@SpokojnyPan
Obawiam się że to prędzej @Sweet-Jesus zbił poziom z postowania wartościowych informacji na temat energii atomowej do wrzucania niemal wyłącznie "gruzowania kacapów" z komentarzami w stylu "do porannej kawusi", niczym najwięksi odklejeńcy tagu #ukraina. Nie wiem skąd taka gorliwość, może dlatego że jeździ do Czarnobyla i jakby napisał coś negatywnego na temat Ukrainy to SBU mu zabroni wjazdu? xD
  • Odpowiedz
Nie wiem skąd taka gorliwość, może dlatego że jeździ do Czarnobyla i jakby napisał coś negatywnego na temat Ukrainy to SBU mu zabroni wjazdu? xD

@Fennrir: jezdzi pomaga tym ludziom, napadnietym przez ruskich, moze dlatego. Zacznij trochę myśleć zanim zrobisz gowno z dyskusja przez swoja malostkowosc.
  • Odpowiedz
jezdzi pomaga tym ludziom, napadnietym przez ruskich, moze dlatego. Zacznij trochę myśleć zanim zrobisz gowno z dyskusja przez swoja malostkowosc.

@SpokojnyPan
Są mimo wszystko osoby które jeżdżą z pomocą na Ukrainę, ale jednak nie wypisują (graniczących z psychopatią) komentarzy o piciu kawusi czy herbatki do filmów na których ludzie (nawet jeśli żołnierze agresora) giną od dronów. Nie ja tu zaniżam poziom.
Fennrir - >jezdzi pomaga tym ludziom, napadnietym przez ruskich, moze dlatego. Zaczni...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Muko: mi wstyd za ciebie. Teraz są ważniejsze sprawy niż patrzenie z czym się żołnierze obchodzą na Ukrainie, zwłaszcza że kazdy dzień może być ich ostatnim co sprawia ludziom takiego pokroju jak ty radość, że "banderowiec" zginął.
  • Odpowiedz
@Tatiagla: Nie mów mi co mam robić i z czego się cieszyć, to, że sobie to uroiłeś nie jest moją sprawą ale nie wsadzaj mi do ust rzeczy, których nie napisałem ani nie wypowiedziałęm. Dodatkowo wspieracie ludzi, którzy wymordowali waszych przodków na wołyniu i tu nie mówię, że wspieram rosjan bo bardzo dobrze pamiętam też katyń. Ale ja w przeciwieństwie do was potrafię obie strony rozliczyć a wy? Jacy z
  • Odpowiedz
@Muko: typowy prorosyjskie lizanie d--y imitujące symetryzm w celu niwelowania zbrodni rosyjskich popelniamych na Ukrainie. Dopoki ten symbol pomaga bic ruskich to niech chodza ubrani w czarno czerwone plaszcze. Nic mi do tego. W Polsce niech się tym nie obnoszą, ale na Ukrainie niech robią co chca. Jesli pomaga to ubic ludobójcze orki to jest to ok.
  • Odpowiedz
@Muko: towarzyszu jak wiem ze u was w rosji mowi się do kogos w liczbie mnogiej. Ukraińcy w przeciwieństwie do rosjan są bardziej cywilizowani i większość z nich odczuwa wdzięczność za to, co Polska ma im do zaoferowania jesli chodzi o prace i lepszy byt. Tego nie mieliby w twoim gównorosyjskim mirze i katyń nie jest żadną wymówką na antyrosyjskosc xD
  • Odpowiedz
  • 1
@Fennrir: Rozumiem, tylko że nie ma sensu porównywać dzisiejszej Ukrainy z Finlandią czy międzywojenną symboliką - kontekst jest zupełnie inny. U nich te barwy stały się współcześnie znakiem sprzeciwu wobec rosyjskiej agresji a nie gloryfikacją UPA. Wojnę toczy całe pokolenie ludzi, którzy nie mają żadnego związku z tamtymi zbrodniami i dla których ta flaga to po prostu symbol walki o przetrwanie.

A co do „mainstreamizacji” to raczej mamy do czynienia
  • Odpowiedz
@Tatiagla: Chłopie po 1 nie jestem towarzyszem nawet robie błędy jak na polaka przystało a dwa ukraincy to rosjanie przynajmniej w moim swiatopogladzie. A wiesz dlaczego? bo z wieloma pracowałem tak i w gastro i w innych pracach więc nie mów mi tutaj o jakimś zbliżeniu kulturowym do zachodu.
  • Odpowiedz
nie ma sensu porównywać dzisiejszej Ukrainy z Finlandią czy międzywojenną symboliką - kontekst jest zupełnie inny.

@Sweet-Jesus
Źródłem symboliki jest nadal UPA. Co najwyżej to można tłumaczyć jak koszulki z Che Guevarą,że dla noszącego to jakiś symbol rewolucjonizmu/"walki o wolność",ale nie zmienia to tego że tło nadal jest nieciekawe.

co do „mainstreamizacji” to raczej mamy do czynienia z procesem redefinicji symboli, co zresztą dzieje się w każdym kraju w czasie wojny

Lansowanie Bandery,Szuchewycza i UPA
  • Odpowiedz