Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #krakow
Poszly wiesci, ze Shella za jakis czas beda calkowicie zamykac (w Krakowie to bardzo duzy pracodawca, zatrudnial ok. 5000 osob przed rozpoczeciem redukcji) i zaraz jest wysyp mieszkan na sprzedaz.
To taki przyklad dla wzrostowiczow xD zeby pokazac jak to dziala w praktyce jak brakuje pracy - to centrum biznesowe jest na Ruczaju gdzie nie ma za bardzo nic, wiec ludzie kupowali mieszkania pod te kilka firm co tam rezyduja. Firmy sie zwijaja, a mieszkania stoja, ale juz nikt tam nie bedzie chcial mieszkac bo do centrum daleko. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Arivederczi - #nieruchomosci #krakow
Poszly wiesci, ze Shella za jakis czas beda calk...

źródło: IMG_5724

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Arivederczi: ten alexLLL to też jest dobry herbatnik - oczywiście zgadzam się, że jebnie i to dobrze, ale chłop wyszuka jakiegoś kiszeniaka za 11 k/m2 z okrągłymi ścianami i pisze, że to są obecnie maksymalne ceny np. na Ruczaju; codziennie wrzuca jakieś ogłoszenie i kreuje tezę, trochę, jak z drugiej strony naganiacze, bo gdzieś zobaczą drogie mieszkanie; przy okazji naganiacz na srebro wierzący w analizę techniczną xD najlepsze, że jak
  • Odpowiedz
czas beda calkowicie zamykac (w Krakowie to bardzo duzy pracodawca, zatrudnial ok. 5000 osob przed rozpoczeciem redukcji

@Arivederczi: Przecież to jest farmazon xD Dostałem od nich oferte pracy z dwa tygodnie temu. Przenoszą jeden dział klepaczy do Indii, a tak to przedłużyli leasing biura o 10 lat
  • Odpowiedz
@wetorek2: A nie jest tak, że zamiast 5 to 2 budynki teraz leasingują? Zresztą to nie jest jakiś prognostyk sztywny, bo oszczędność jest tak duża z takiej migracji do Azji, że koszt biura to są orzeszki.
  • Odpowiedz
  • 0
@GomiGomi: nie wiem bo nie śledzę gościa, ale faktycznie w------o znowu na rynek sporo tanich opcji - jakieś mikro kawalerki już za 300k da się znaleźć, moment temu poniżej 400 nie podchodź. 2-pokojowych w starym, a nawet w nowym się trafią na obrzeżach do 500k też trochę jest. Ceny ewidentnie idą w dół. Dwóch znajomych z Krk uciekło mi niedawno do Wawy, bo tu nic nie dostawali, a tam szło
  • Odpowiedz
  • 0
@JacksonDaniels: też nie wiem ile było wcześniej, ale generalnie jak sprawdzałem kiedyś różne mapki to nigdy nie było aż takiego zagęszczenia mieszkań w jednym miejscu na sprzedaż. Z tym, że wrzucałem z filtrami, a tutaj niefiltrowane.
  • Odpowiedz
  • 1
@wetorek2: mam tam znajomych w 3 różnych działach i w każdym ludzi zwolnili tzn. reorganizacja, połowa teamu zwolniona - zresztą obczaj na gowork. Z tego co wiem - dosyć potwierdzone - w 2026 poleci druga tura grupowych. A to, że całkiem zamkną to tylko na necie czytałem, nie wiem, czy ktoś tak przewidywał, czy potwierdzone info.
A to, że rekrutują nowych to nic nie znaczy - Aptiv po masowych zwolnieniach
  • Odpowiedz
@PrzyjaznyMireczek Trollujesz? Przecież IT to dopiero leci masowo do Indii.

@Arivederczi masz rację, że w Krakowie tanieje, ale tutaj to będzie druga Łódź, będą ceny po 7-10k i tak nikt nie będzie chciał kupić; bo po co w mieście z 20% bezrobociem? Warszawa to jest papierek lakmusowy nieruchomości, nie upadające miasta. W Bytomiu jest tanio, a nikt nie kupuje.
  • Odpowiedz
  • 0
@GomiGomi: bezrobocie to jedno, a zadluzenie to drugie, miasto ma bodajze 8 miliardow dlugu, a planuje budowac metro za 10 miliardow xD i się chwali, że tylko 10% tej kwoty musi pokryć, bo resztę Tusk obiecał :D Coś mi się wydaje, że Kraków ostro popłynie.
No Warszawa jako jedyna ma brak przewidywania spadku ludności jako miasto w Polsce, a chyba już czytałem, że spadła liczba mieszkańców - czyli nawet miasto,
  • Odpowiedz
@Arivederczi generalnie już 2008 pokazał że nieruchomości mogą też tanieć, ale w tym zdaniu

to centrum biznesowe jest na Ruczaju gdzie nie ma za bardzo nic, wiec ludzie kupowali mieszkania pod te kilka firm co tam rezyduja

zupełnie pokonała fakt istnienia tam ogromnego kampusu UJ xD
  • Odpowiedz
@Arivederczi: Zadłużenie to fakt, ale z tym metrem to xD To jest chochoł zbudowany dla słoików i potencjalnych inwestorów. Urodziłem się tam, wiele lat mieszkałem i studiowałem na AGH. Nikt z Krakowa nie wierzy w żadne metro. Nie poznałem nawet jednej takiej osoby na przestrzeni lat. Prof. dr. inż. Tajduś, który lansuje ideę metra to syn wieloletniego Rektora AGH i po prostu liczy na przytulenie kasy z ekspertyz, pewnie już
  • Odpowiedz
  • 1
@January-zwiedza-szpary: no jest kampus i co? Z roku na rok studentów ubywa. Roczniki są co raz mniejsze. Studenci wynajmują taniochę, albo akademiki. Prywatnych akademików też przybywa w zastraszającym tempie. W moich rocznikach na jedno miejsce na moim kierunku było 20, a teraz na ten sam kierunek na 1 miejsce rekrutuje się 1 osoba - czyli każdy kto się zarekrutuje dostaje się. Jeśli w ogóle się ktoś zarekrutuje. To tak dla
  • Odpowiedz