Wpis z mikrobloga

Ile jesteś od początku tego roku % zysku/straty na włożonym kapitale na giełdzie?

• >100 9.4% (22)
  • >75 1.3% (3)
  • >50 4.3% (10)
  • >40 3.8% (9)
  • >30 14.9% (35)
  • >20 17.0% (40)
  • >10 17.0% (40)
  • Okolice 0 albo strata 8.9% (21)
  • A chuj Ci do tego 23.4% (55)

Oddanych głosów: 235

• 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 1
@adamsowaanon: u mnie póki co udało sie wykręcić jakieś 29k zł z 70k zł dokładając co miesiąc stopniowo przy wypłacie, zaczynałem aktywniej od końca kwietnia, wcześniej byly jakieś grosze na pasywnych etfach
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@adamsowaanon: zaczynałem bezpiecznie z uwagi na moje zeszłoroczne doświadczenia posiadania dużej pozycji na nvidii (i stracie 20k wtedy) i ładowałem na początku w etf na nasda100, etf na semiconductor smh.uk, i w Rolls-Royce jakis mniejszy pakiet oraz troche wiekszy pakiet amd stopniowo dokupowany . Po drodze interesowałem sie etfem space innvoators, włożyłem w to jakaś kasę niezbyt dużą ale po jakimś czasie uznałem, ze nie jestem do końca przekonany i
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@adamsowaanon: a no i też staram się kierować statystykami dotyczącymi inwestowania, czyli jak dostaje wyplate, to całą nadwyżkę, ktorej nie będę potrzebować, praktycznie w 1 lub 2 dni ładuje od razu w giełdę nie czekając na jakieś dołki itp. Czasem pewnie by sie lepiej wyszło jakby czlowiek kupował stopniowo, ale czasie gorzej.

Statystyki mówią jasno, czym szybciej kapitał zaczyna pracować tym lepsze długoterminowo są zyski, dlatego nie rozkładam kwoty, nie
  • Odpowiedz
@KMDZ: No to rzeczywiscie agresywnie dzialasz.
Z tym Rolls-Royce to ja nawet bym nie probowal, zbyt stabilna marka, wiec wzrostow tam nie przewiduje wielkich. A jak by sie zdarzyly katastrofy samolotow z ich silnikami to mozna mocno stracic. Troche tak jak by w linie lotnicze inwestowac.

Ja tez wrzucam tak do max 1-2 miesiecznych zarobkow w jakies pojedyncze akcje zeby miec troche odskoczni,
Albo na cos co buja jak lodka
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@adamsowaanon: wbrew pozorom RR działa z smr dość agresywnie. Może byc z tego kasa, ale no tak, mimo wszystko do dynamiki takich spółek z AI brakuje
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@adamsowaanon: sp500 spoko ma sens, zysk moze mniejszy niz z nasdaq100 ale mniejsze statystycznie obsunięcia w przypadku bessy od nasdaq o jakieś 8 procent.

Alle msci world nie ma totalnie sensu już. Polecałbym juz bardziej wytypować poza sp500 2-3 dobrze rozwijające sie gospodarki i trzymac etfy na nie plus sp500. Msci world ma gorsze zwroty niz taki sp500 a statystyczne obsunięcia niewiele niższe niz sp500.

Polecam zapoznać sie z tym
KMDZ - @adamsowaanon: sp500 spoko ma sens, zysk moze mniejszy niz z nasdaq100 ale mni...
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@adamsowaanon: znajdź sobie jakikolwiek który Ci pasuje, patrz co najwyżej przy wyborze na tier (opłatę za trzymanie w skali rocznej) te etfy na indexy z grubsza poza tym aspektem niczym sie zbytnio nie różnią
  • Odpowiedz