Wpis z mikrobloga

@msg To AMA znam na pamięć od roku ;) Bardziej chodziło mi o kierunek Skandynawski, Szwajcaria mimo wszystko trochę oderwana od rzeczywistości jak dla mnie ;) Tak się zastanawiam, dla kogoś kto ma te słynne wykopowe 10k brutto w Polsce + możliwość pracy zdalnej cała ta emigracja może nie być taka super opłacalna - dochodzi problem startu od prawie 0 na nowym rynku, brak kontaktów zawodowych itd.
  • Odpowiedz
Tak się zastanawiam, dla kogoś kto ma te słynne wykopowe 10k brutto w Polsce + możliwość pracy zdalnej cała ta emigracja może nie być taka super opłacalna - dochodzi problem startu od prawie 0 na nowym rynku, brak kontaktów zawodowych itd.

@siara-krakow: Dlugo by opowiadac....

Jednemu emigracja pasuje innemu nie. Moze pomysl nad tym dlaczego we wszelkich rankingach na jakosc zycia w czolowce sa zwykle bardzo bogate ale tez i bardzo drogie
  • Odpowiedz
Kartę EKUZ w Polsce też można załatwić przez internet ;)

@Quavitor: Jak wyrabialem ostatnio (pare lat temu) to musialem w jakims dusznym pomieszczeniu spedzic mniejw iecej trzy godziny w kolejce... Dobrze ze cos sie w tej sprawie zmienilo :)
  • Odpowiedz
@msq: Obawiam się, że na kontrakt mam za małe doświadczenie - plus moje doświadczenie jest tylko z polski.

2.5 roku - z czego półtora roku w firmie, którą mogę się pochwalić - zaawansowane rzeczy, international... międzynarodowi klienci itd
  • Odpowiedz
@msq: No to tak zamierzam :) tylko ja mam przeczucie, że dla mnie to będzie regres na początku ;/ Jadę ze względu na dziewczynę (studia tam) no i mam obawy właśnie, że będzie mi gorzej niż w PL ;/
  • Odpowiedz
@msq: No ale powiedz, patrzyłem pensje na etacie i z moim doświadczeniem w okolicy gdzie jadę (Bristol, Cardiff) myślę, że mogę liczyć na około 30-35 - 1500funtów miesięcznie na rękę... troszeczkę więcej niż mam w Polsce - gdzie w PL mnie za to stać praktycznie na wszystko... a tam 1500 funtów..nie wydaje mi się dużo :) wytłumacz mi czy źle myślę?
  • Odpowiedz
@matiit: W Polsce to sufit dla ciebie w sensie zarokow? Nie wiem do konca jak jest w UK, ale w IRL 35k€ rocznie to srednia pensja w calym kraju. (tak, wiem ze w UK sa funty :)

Pojedz zobaczysz, wyrob sobie wlasne zdanie. Ja jesli czegos zaluje w zyciu to prawie wszystko to sa rzeczy ktorych nie zrobilem.
  • Odpowiedz
@msq: Nie, nie jest to sufit dla mnie, chociażby dlatego, że mam 22 lata, więc wiem, że dużo przede mną i wiem, że u mnie w firmie ludki zarabiają sporo więcej ode mnie + na rozmowach bywam i wiem, że we Wrocławiu 10k netto nie jest ogromnym problemem - ale wydaje mi się, że te 10 wlasnie to jest mniej wiecej juz ta granica. I wiem, ze w UK granica
  • Odpowiedz