Wpis z mikrobloga

Eksperci z tagu - prośba o pomoc.

Majątek:
1. Spłacony całkowicie garaż wolnostojący murowany w bardzo dobrej lokalizacji warty 80-100k (w chwili obecnej wynajmuję go za 500zł miesięcznie)
2. 105k w akcjach na IKE/IKZE

Zobowiązania:
1. Nad głową kredyt na mieszkanie 265k ze stałą stopą 7.11% (będę refinansował w najbliższym czasie). Rata 1700 zł.

Zarobki: 11-13k miesięcznie

W chwili obecnej koszty utrzymania miesięcznie to 5-5,5k ze wszystkim, to co zostanie daje na IKE/IKZE do limitu 36k, a resztą nadpłacam kredyt.
#gielda

Sprzedawalibyście garaż i nadpłacali nim kredyt?

• Tak 31.0% (31)
  • Nie 69.0% (69)

Oddanych głosów: 100

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@emes555: bo fajnie jest mieć nieruchomość i pasywny przychód. Możesz go sprzedać ale kiedy indziej jak zabraknie ci kasy na życie. Nie mam ani garażu ani nieruchomości ale tak bym zrobił xd
  • Odpowiedz
@emes555 w duzym uproszczeniu. Zakladamy ze garaz warty jest rynkowo 100k. Z czynszu wyciagasz 6 proc rocznie + duza szansa ze zarobisz dodatkowo na wzroscie jego wartosci w przyszlosci. Jako alternatywa masz splate 100k kredytu ze stopa 7,11% (a piszesz ze bedziesz refinansowal wiec bedzie to jeszcze mniej). Istnieje zatem spora szansa ze zarobisz sredniorocznie na pozostawieniu garazu wiecej niz wyniesie oprocentowanie kredytu. Musisz sobie oszacowac o ile wzrosnie wartosc rynkowa
  • Odpowiedz
  • 0
@tadekwladek: też tak rozkminiałem przed napisaniem tego posta ale nadpłata kredytu 100k da mi 650zł mniej na kredycie a za garaż mam 500 + spłacę go dużo szybciej niż zakładałem. Nawet biorąc pod uwagę wzrost wartości garażu, w długiej perspektywie czasowej procent składany na akcjach nie zrobi roboty i nie da lepszego wyniku?
  • Odpowiedz
@Rustex2: no właśnie nie, to garaż jest taką poduszką bezpieczeństwa jakby coś się niedobrego stało to sellnie, póki co dobrze zarabia i i tak nadpłaca, dodatkowo rentownośc garażu ok 6% a kredyt porównywalnie, prognozy że garaż wzrośnie i cena i najem, a kredyt spadnie. @emes555
  • Odpowiedz