Wpis z mikrobloga

Zauważam dziś na tagu narrację że to znów pomarańczowa małpa itp.
Niestety sytuacja tym razem jest poważniejsza. O ile techniki negocjacyjne Trumpa znamy i komentarza można się było spodziewać o tyle tym razem chodzi o zagranie Chin. I jest ono znaczące. Nie było chyba od początku wojny handlowej tak znaczącego.
Nie mylcie tego ze śmiesznymi kreskami które były wysoko.
#gielda
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bartekc7: Profesjonaliści zapewne już od dawna opuszczali rynek akcyjny.

Dla kogo są bajki o długoterminowym trzymaniu? Dla ulicy. Tworzone są przez fundusze które są zbyt wielkie żeby po prostu sprzedać. Dlatego też chcą żeby ulica nie sprzedawała
  • Odpowiedz
  • 1
@tom-ek12333 ja się nie odnoszę do bajek o długoterminowym trzymaniu tylko do wieszczenia krachu z kresek. To tak jakby co dzień na podstawie jakichś wykresów straszyć burzą przez miesiąc. Po miesiącu codziennego straszenia w końcu przychodzą rzeczywiste warunki, zaczyna grzmieć i przyznajesz sobie rację.
  • Odpowiedz
@Bartekc7: Sam zgromadziłem 230k PLN w USD w gotówce na lokacie. Stary przelał mi kolejne 200k PLN i wymieniłem na dolary.
Z tydzień temu kupiłem za około 1/4 całości obligacji TLT i US 2051 1.25%.

Ja się na to przygotowywałem i mój scenariusz się realizuje.

Dodatkowo sprzedałem 2-3 tygodnie temu cały pakiet funduszu uranowego YCA po 560 funtów (byłem w tym all in). Wczoraj był taniej niż 560. SP500 też
tom-ek12333 - @Bartekc7: Sam zgromadziłem 230k PLN w USD w gotówce na lokacie. Stary ...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@tom-ek12333: to ładuj się nawet za pieniądze sąsiada tylko nie pisz bzdur na wykopie że niepewność jest silnie skorelowana ze wzrostem cen bondów, bo wzrost niepewności prowadzi do wzrostu yieldu. Dolar i USA nie jest już safe haven dla lokowania kapitału przez świat i instytucje stopniowo zmniejszają dolara ze swojego portfolio. Może pójść zupełnie w inna stronę niż myślisz, do tego spadający dolar może Ci nie pomóc
  • Odpowiedz
  • 0
@tom-ek12333 ale który scenariusz? Ten ze od miesięcy czy nawet lat trwa krach? Czy ten któremu zaprzeczasz czyli że tlt spadł w cyklu podwyżek stóp a teraz na początku cyklu obniżek odbija? To wynika wprost z obniżek stóp. Szybkość jego wzrostu zależy od szybkości i wielkości obniżania stóp przez FEd. To nie żadna magia widoczna na wykresach tylko dla wtajemniczonych profesjonalistów.
  • Odpowiedz
@Peptalk: z jakiegoś powodu trzymam tylko dolara. Jestem do niego bardzo pozytywnie nastawiony.

Między innymi dlatego, że tak napisałeś. Sentyment jest słaby

@Bartekc7 dobra niech Ci bedzie. Ale rozwijaj się w temacie to zrozumiesz.

Ja mam prawie pewność co od spadku stop do 1% akw pomimo tego nie mam pewności co do długich obligacji
  • Odpowiedz