Wpis z mikrobloga

Cześć.

Chciałem wymienić procesor w Legion T530-28APR na ryzen 5 3600.
Według producenta procesor jest kompatybilny ale po wymianie nie działają porty i obraz.
Próbowałem zainstalować nowsza wersję biosu, najnowsza jest z 2023 roku, dedykowana do windowsa 10 ale za każdym razem aktualizacja mimo instalacji, się nie aktualizowała.

Support Lenovo powiedział że być może mam płytę główną która nie obsługuje tej aktualizacji.

Biosa instalowałem z Windowsa 10,11 i z bootowalnego pendrive, instalacja przebiega wzorowo ale nic się nie zmienia. Wcześniej miałem procesor ryzen 5 2400g i na nim wszystko działa

Myślicie że jest jakaś metoda żeby to naprawić?

#pcmasterrace #komputery #lenovo #pc
alexturner - Cześć. 

Chciałem wymienić procesor w Legion T530-28APR na ryzen 5 3600....

źródło: temp_file4436470713558910720

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@alexturner: R5 2400G ma zintegrowaną kartę graficzną i będziesz miał obraz na wyjściu płyty, R5 3600 jej nie ma, musisz podpiąć monitor do wyjścia dedykowanej karty graficznej. To niby taka oczywistość, ale warto ją wspomnieć.

Jeśli możesz, to sprawdź model płyty głównej, a potem na stronie producenta sprawdź czy są wersje BIOS które wspierają R5 3600.

Jakoś wątpię, by Lenovo kompletnie blokowało możliwość zmiany procesora. Na pewno to się da
  • Odpowiedz
  • 0
@Armanz model płyty głównej jest na 1 screenie, po zmianie procka nie działa żaden port USB ani porty HDMI, sprawdzałem juz.

Problem jest taki że ta płyta główna to jest jakieś g---o z Lenovo i gość z supportu mi powiedział że istnieje możliwość że jest ona skręcona tak żeby nie obsługiwała innych prockow, ale jak znam support Lenovo a wiele już z nimi walczyłem to gość pisze to co mu na
  • Odpowiedz
  • 2
@alexturner nie zadziała Ci hdmi na płycie głównej x procesorem bez igpu. (Ryzen 3600 nie ma igpu, w przypadku AM4, procesory z igpu miały na końcu G w nazwie)
  • Odpowiedz
  • 0
@Szala to jakaś podpowiedź co jak można podpiąć ? Tzn właściwie nawet jak zadziała ekran to co wtedy? Bo nie działają porty więc i tak nic nie klikne ani się bios nie wgra 😜
  • Odpowiedz
@alexturner: Witam serdecznie.
W tym wypadku kolega ma rację, brak podania obrazu z powodu braku zintegrowanego GPU.
Nie masz możliwości podania obrazu w ten sposób na złącza wideo płyty głównej i konieczne jest zastosowanie dedykowanej karty graficznej na złącze PCI-e.

W przypadku braku zadziałania portów USB - to moim zdaniem jest problem z przejściem procedury POST - właśnie z tego powodu, że brakuje ci możliwości podania obrazu i test nie
  • Odpowiedz
@alexturner: Hmm w takim wypadku głośniczek powinien być jak wydaje jakiś dźwięk po update BIOS.
Wykonujesz go zapewne na procesorze 2400G ze zintegrowaną kartą graficzną i pojedyncze piknięcie oznacza, że wszystko jest w porzadku.

Dlatego pytanie mam na temat, jaki dźwięk wydaje płyta główna z procesorem 3600?
Masz jakąś dedykowaną kartę graficzną na złącze PCI-e nie wymagającej dodatkowego zasilania - taką z TDP do 75 wat by twój egzemplarz zasilacza dał sobie
maniek50005 - @alexturner: Hmm w takim wypadku głośniczek powinien być jak wydaje jak...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@maniek50005 mam GTX 1060 Wpiętego od początku, taki był w gotowcu od Lenovo.

Dźwięk wychodzi tylko kiedy robię update na starym procku, na nowym nie robiłem bo nie działają porty ani obraz.
Dodatkowo driver do biosa jest w linku niżej
  • Odpowiedz
@alexturner:

Raz zrobiłem tak że odpaliłem flash kiedy zbootowalem pendrive żeby się odtworzył, chwilę pomyślało i po resecie kompa bez zmian

Jaki jest format plików na tym pendriwe?
Z tego co pamiętam, powinien być FAT=32 i na niego wrzucony plik
  • Odpowiedz
  • 0
@maniek50005 sprawdziłem każdy port HDMI jaki mam i każdy nic nie wyświetlał.
Problem jest taki że Lenovo o niczym nie informuję,support mówi że to za stary sprzęt i nie są w stanie mi pomóc jakkolwiek, na necie czytałem to jest wiele problemów z biosem
  • Odpowiedz
Legion T530-28AP

@alexturner: Sprawdzasz tylko i wyłącznie wyjscia karty graficznej, w przypadku procesora bez karty graficznej zintegrowanej - te z płyty głównej i tak są wyłączone.

Ale to i tak nie zmienia faktu problemów z uruchomieniem sprzętu z nowym procesorem.
Cp do aktualizacji BIOS - pendriwe z formatem plików FAT=32 i próba aktualizacji wykonywana z pod poziomu BIOS za pomocą jakiejś opcji do tego służącej - czy z poziomu
maniek50005 - >Legion T530-28AP

@alexturner: Sprawdzasz tylko i wyłącznie wyjscia ka...

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@maniek50005 a chyba się poddam i sprawie sobie wcześniejszy prezent świąteczny w postaci nowego kompa a tego procka zwrócę do sklepu bo już mam dość zabawy z tym, szkoda zachodu na starocia
  • Odpowiedz
@alexturner: Powiedziałbym, że jakby była jakaś normalna płyta główna a nie jakaś OEMowa - to nie powinno być aż takiego problemu, a i dostęp do informacji jest znacznie łatwiejszy.

Z tego co widzę, to płyta główna jest na chipsecie B450 - to sobie wezmę jakąś losową B450tkę i pokaże ci jaki jest dostęp do informacji chociażby z zakresu obsługi procesorów i wymaganych wersji BIOS.

Tutaj akurat widać na przykładzie płyty producenta MSI,
maniek50005 - @alexturner: Powiedziałbym, że jakby była jakaś normalna płyta główna a...

Pobierz
  • Odpowiedz