Wpis z mikrobloga

#komputery #laptopy #apple #tablet #surface #thinkpad

Co polecacie mobilnego, lekkiego z dobra bateria i ladnym ekranem? Wydajnosc nie jest az tak wazna.

Uzytkowanie to przegladarka, zdalny pulpit i lekki excel. W sumie tyle. Czasami chce cos na szybko podejrzec, fajnie jakby bylo ja w macbooku ze otwieram klape i gotowy.

Co bralem pod uwage:

- x1 carbon - nie wiem jeszcze jaka generacja. Mialem kiedys 6gen i procz proporcji ekranu 16:9 i sredniej baterii to ten komp byl bardzo fajny.

- thinkpad z13/x13 nie mialem stycznosci, nie znam. Wydaja sie byc ciekawe

- macbook air. Mam mbp14” w domu. Jest super, ale za duzy, za ciezki, za gruby do noszenia na codzien. Air by byl troche lzejszy, ale nie wiem czy jest sens dwa podbne urzadzenia miec.

- ipad - myslalem nad tym ale musialbym miec do niego klawiature na zawiasach jak laptop

- surface laptop 7 - bardzo ciekawa opcja. Spelnia chyba wszystkie wymagania, choc jest wielu przeciwnikow

Jakies inne pomysly?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MercedesBenizPolska: jeśli potwierdzą się plotki, to już za chwileczkę już za momencik światło dzienne ujrzy kilogramowy, 13-calowy macbook oparty na procku z iPhone 16, w cenie ok. 3kPLN. Do takich zastosowań jak Twoje to może być petarda.
  • Odpowiedz
@MercedesBenizPolska: Ja będę za Mac-iem Air (albo tak jak kolega mówił, nowy który ma wyjść).
Bateria petarda, MacOS bardziej przewidywalny do Twoich zastosowań (Kocham ThinkPady, ale Windows potrafi mi odpalić laptopa sluzbowego o 12 w nocy żeby przejść w hibernacje XD), brak ruchomych części :D

iPad z applowska klawiaturą waży podobnie a czasami więcej niż mac air XD.

Ehh, szkoda że nie ma już macbooka 12, to był super lekki
  • Odpowiedz
iPad z applowska klawiaturą waży podobnie a czasami więcej niż mac air XD

@BiedronkaGoActive: ja sobie wymyśliłem, że na rowerze będę wozić w torbie iPada 13 Pro zamiast MB Pro - bo przy ewentualnej glebie straty mniejsze, no i waga niższa. Z wagą niestety przestrzeliłem, bo w etui od ESR iPad jest cięższy od maka (σ ͜ʖσ)
  • Odpowiedz