O co chodzi z gwarancjami plecaków? #osprey niby gwarancja dożywotnia, ale nie w Europie ... Tu 2 lata. #deuter w USA gwarancja dożywotnia ... W Europie 2 lata.
Mojego deutera po 2 latach i około 30 dniach faktycznego użytkowania w terenie, musiałem oddać do szewca, bo producent proponował jedynie odpłatną naprawę po wysłaniu plecaka do Niemiec, co już samo w sobie pochłonęłoby prawie 100 zł.
Tak sobie myślę, że mimo wszystko lepiej było kupić 2x tańszy plecak w #decathlon bo tu niby marka znana, ale co z tego, jak ani jakość nie jest na najwyższym poziomie, ani serwis ¯\(ツ)/¯
ja osobiście już Deutera nigdy w Europie nie kupię, przynajmniej dopóki nie zmieni się ta polityka gwarancyjna. Plecak za tysiaka, dwa lata i teraz za naprawę musiałbym wybulić tyle co za nowiutki w Decathlonie z 10 letnią gwarancją (ʘ‿ʘ)
@i-marszi: deuter to znana firma i raczej by ludzie pisali, jakby coś było nie tak, a ja widzę jedynie tematy zadowolonych użytkowników, także dla mnie nie ma to znaczenia, czy jest termin prawniczy czy przyrzeczenie, jeśli zwyczajnie działa.
@PustyCzlowiek: Tez mam ten dylemat. Na wiosne potrzebuje 45l plecak. Albo koszt tysiaka za markowy produkt, albo 250 za decathlona. Zalezy mi na udzwigu 20kg. Obecny gregory ma teoretyczna nosnosc 18kg. Wytrzymal 2 lata i zaczely sie wstepnie szelki pruc. Jakis rok temu zrobilem dziurke w plecaku i gregory mnie calkowicie olało. Gwarancja chyba istnieje tylko na papierku. Nic wiecej.
@wspomnienieciszy: przy decathlonie zawsze był argument, że fajny sprzęt, ale ciężki, ale jak porównuję plecaki pod siebie, to ta waga wcale wiele gorsza nie jest, a często niemal identyczna, także dla mnie wybór teraz jest oczywisty i nawet jak odrzucą mi gwarancję w ciągu tych 10 lat, to pójdę i kupię sobie nowy, bez wielkiego bólu :p
@PustyCzlowiek: plecak jeden z deca chyba z 4 razy na gwarancje oddawałem. Raz to może w pralce zapomniałem zapić. ODdałem na gwarancje bo zamek i wymienili ale to juz była moja wina (⌐͡■͜ʖ͡■) tak więc jak nie masz wymagań to deca. Ja teraz mam plecak biegowy z aliexpress i plecak 20l ten właśnie co wyżej pisze o gwarancji też na chińczyka z aliexpress. Powód? Dużo
@S_T_A_L_K_E_R_: wiem, że jest kilka chińskich dobrych marek, np naturehike, ale nie wiem, czy zaufałbym noname'owi, bo to też nie chodzi o to, żeby co chwila coś wymieniać i ja ogólnie jestem zdania, że jak kogoś stać, to fajnie mieć lepszy sprzęt, problem robi się wtedy, gdy ten "lepszy" sprzęt wcale nie jest lepszy, tylko po prostu droższy.
#osprey niby gwarancja dożywotnia, ale nie w Europie ... Tu 2 lata.
#deuter w USA gwarancja dożywotnia ... W Europie 2 lata.
Mojego deutera po 2 latach i około 30 dniach faktycznego użytkowania w terenie, musiałem oddać do szewca, bo producent proponował jedynie odpłatną naprawę po wysłaniu plecaka do Niemiec, co już samo w sobie pochłonęłoby prawie 100 zł.
Tak sobie myślę, że mimo wszystko lepiej było kupić 2x tańszy plecak w #decathlon bo tu niby marka znana, ale co z tego, jak ani jakość nie jest na najwyższym poziomie, ani serwis ¯\(ツ)/¯
P.S. oczywiście poszedł zamek
#gory #trekking #backpacking #plecak
Sprawdź warunki tej wieczystej gwarancji w USA, może się okazać, że i tak w UE masz większe prawa.
źródło: usa
Pobierzźródło: europa
PobierzTotalnie się nie znam, ale w UE masz gwarancję, czyli termin prawniczy, a w USA masz przyrzeczenie.
Gwarancja chyba istnieje tylko na papierku. Nic wiecej.
Ja teraz mam plecak biegowy z aliexpress i plecak 20l ten właśnie co wyżej pisze o gwarancji też na chińczyka z aliexpress.
Powód? Dużo
źródło: obraz
Pobierz