Wpis z mikrobloga

Mireczki z #komputery #naprawalaptopow #dell #laptopy i #elektronika bo może serwisanci podpowiedzą - czy wie ktoś, jak ściąga się hasło BIOSu w Dell Latitude E5490, robił to kiedyś i może coś podpowiedzieć?

Przeryłem się przez ileś generatorów online takich hasełek, wszystkie wygenerowane hasła psu na budę. Zahasłowany mam BIOS (admin password) i bez jego odhasłowania mogę z tego laptopa zrobić np. podstawkę pod p--o najwyżej.

PS: za odpowiedź "spytaj o hasło poprzedniego właściciela laptopa" serdecznie dziękuję, laptop stanowi mienie pofirmowe i uzyskanie hasła może być trudne.
PS2: skasowanie ustawień biosu przez fizyczny reset tu niestety nie takie proste, na 99% siedzą w eepromie i wyjmowanie bądź zwieranie bateryjki nic nie da.
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@wypokowy_expert: szukając sposobu na tego też znalazłem kilka filmów na YT z pokazem, jak wymazywać hasło z eeproma, więc można i tak. Ale skoro dało się prościej...
Zresztą takie hasło przecież musi być jakoś generowane i w sumie wszystko sprowadza się do wypłynięcia algorytmu.
  • Odpowiedz