Wpis z mikrobloga

W pracy ogarniam se raporty w Excelu z wykorzystaniem VBA. Udało mi się zrobić jakieś pliki, które na kilka kliknięć generują raporty :> Wcześniej trzeba było to wszystko wklepywać ręcznie, więc w samej organizacji coś tam pozytywnego zrobiłem. Jak przyszedłem do firmy, przygotowanie jednego raportu zajmowało ~30 minut, a teraz mam to w 3 minuty. Niektóre raporty, które ręcznie były praktycznie niewykonalne, teraz robią się w kilka sekund. Problem w tym, że nadal dane trzeba pobierać ręcznie ze stron firmowych.

Moje pytanie: czy warto wchodzić w Power Automate, żeby zautomatyzować też ten etap? Marzy mi się, żeby Power Automate sam wszedł na stronę, odfiltrował dane np. z ostatnich 2 dni roboczych i uruchomił makro w Excelu #excel #microsoft365 #programista15k #powerautomate

CO ROBIĆ
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kostor95: PAD możesz tak zaprogramować, ale te raporty ze strony muszą być w ten sam sposób generowane. Ogólnie PAD nauczyć się to spoko sprawa, ja kiedyś zrobiłem w nim w nim query które pobierało z excela dane i edytowalo w programie klikając w odpowiednie pola :) nie prościej było to zrobić w jakimś power query albo bi?
  • Odpowiedz
  • 0
@Ruotian: by musiał robić tak, że wchodzi na stronę, wybiera odpowiednie filtry, wpisuje w pole tekstowe w filtrach odpowiednie skróty i wtedy pobiera ¯\(ツ)/¯ Zaś jak wrzuci do odpowiedniego folderu to już kontrolka w excelu się zaświeci na zielono i excel z jednego miejsca zrobi całą resztę

PAD sam w sobie wystarczy, czy będę potrzebować czegoś jeszcze do tego, żeby to każdego dnia obliczało dwa dni robocze wstecz?
  • Odpowiedz
@Kostor95: wystarczy sam PAD - tylko musisz sie go nauczyc programowac, czasem trzeba cos zakodowac ale znajdziesz w necie potrzebne instrukcje. Ja nie jestem zadnym programista czy innym informatykiem, a sam dalem rade. Jezeli bedziesz uzywal nagrywania ekranu/myszki/klawiatury to pamietaj ze okno w ktorym szuka musi byc zawsze w tym samym polozeniu i przy tej samej rozdzielczosci, kilka pikseli roznicy i bedzie Ci klikal glupoty, chociaz jezeli dobrze pamietam to
  • Odpowiedz
@Kostor95: Power Automate Desktop oraz PowerBi. Wtedy nie będziesz musiał absolutnie nic robić, makra w excelu też będą niepotrzebne, bo wszystko będzie w Semantic Model w PowerBi. Wystarczy, że PAD będzie wrzucał dane do excela/na SharePoint, a PowerBi sam sobie je pobierze np. co godzinę (lub inny okres).
  • Odpowiedz
  • 0
@Ruotian: w domu na spokojnie postaram sobie to jakoś ogarnąć bo na ten moment w pracy bez powodzenia. Dałem nowy przepływ i pierwszy krok żeby uruchomilo przeglądarkę i zaś w drugim kroku chciałem wprowadzić ten element z JavaScript i nie wiem czy to jest dobry kierunek? W sensie, że idzie to zaś tym krokiem dobrze zaprogramować wszystkie działania jakie chce wywołać na stronie?

Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi i wskazówki
  • Odpowiedz
@Kostor95: w przeplywie z przegladarka powinna byc opcja zeby od razu otwieral strone, nie wiem czy sie musisz logowac (zakladam ze tak), to tez musisz mu zapodac zeby uzupelnil dane, potem najlepiej jest "nagrac" ruchy myszki i klawiatury na ekranie i potem dopiero dostosowac zmienne, jak "wpisz date 2 dni wstecz od dzis".
Slaby angielski niestety tylko Ci utrudni rozwoj, bo wiekszosc rozwiazan jest w jez. angielskim tak jak i tutoriale.
Tyle
  • Odpowiedz