Wpis z mikrobloga

#1670 to i ja dołożę od siebie. Wlasnie obejrzalem ostatni odcinek i to jeden z lepszych sezonu. Kwestia głosowania i wyciąganie „haków” fajna, bo z jakimś punktem zaczepienia wcześniej, a nie z czeluści d--y. Wiśniowiecki także spoko, no i Stanisław dostał trochę charakteru. Mega mi sie podobała cała ta sekwencja scen z „kontratakiem” Jana Pawła i dokumentem. To tyle odnośnie odcinka 8.

Tak, oczywiście, sezon ma wady. Większość wątków fantasy do świata pasuje jak pięść do oka. Gdyby jeszcze wiedźma była zrobiona faktycznie po słowiańsku, albo najlepiej, i to myślę że by sie sprawdziło z humorem serialu - jakby się okazało że to zwykła baba co z każdym w c---a leci, ale no kuzwa, Tia Dalma? Gerwant gołodupiec nawet ok, rusałka ujdzie, opętanie Bogdana słabe, lubię tę postać samą w sobie, a to mu tylko zabrało miejsca na potencjalnie fajne teksty. Co do kringe jaki rzekomo roztacza w tym sezonie, np rozmawiając z Maciejem - przecież o to chodzi, to jest człowiek który nagle stał się bogaty a i tak każdy ma go w dupie. Dlatego jest niezręcznie.

Parę razy po prostu nie strzelono do pustej bramki, czy to z żartami czy z zakończeniami wątków - chociażby z „Bogdan szuka żony”, dwie córki z wzajemnością spodobały sie Bogdanowi i Stanisławowi, to zamiast to jakoś ukleić na wzór ślubu Wacława i Klary z Zemsty (czyli chłopaki zostają „zmuszeni” do czegoś co i tak chcieli), to zrobili taki manewr że ja to już nie wiedzialem w koncu ktora z kim za kogo i czy chce.

Al Inkluziw wyszedł tak sobie, wątek dożynkowy nienajgorzej

Pozdrawiam każdego komu sie to chcialo czytać.
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Bogdanowi i Stanisławowi, to zamiast to jakoś ukleić na wzór ślubu Wacława i Klary z Zemsty

@mistico-panda: Świetny pomysł. Szkoda, że woleli ciągnąć opętanie na siłe przez cały sezon. I jeszcze tak słabo je wykorzystali. Już lepiej by wyszlo jakby był odcinek gdzie robia na nim egzorcyzm i dookoła tego budować coś.

Ale nie zgodze się z tym, że Al inkluziw wyszedł tak sobie, bo według mnie to jest idealny
  • Odpowiedz
@mistico-panda: Jałowe dobre określenie. Jakby twórcy zapomnieli w niektórych momentach o co chodzi w tego rodzaju produkcji. Tu nie mają nam robić górnolotnej fabuły mającej dostarczyć każdego rodzaju emocji. To ma być smieszne, absurdalne i to co było najlepsze w 1 sezonie tj. nawiązania do historii polski, kultury słowiańskiej, zwyczajów. A nie potem dostajemy tia dalme, wiedzmina z temu z którego patrząc na materiały netflixa to byli dumni tworcy. Tez
  • Odpowiedz