Wpis z mikrobloga

a może to nie gaslighting samego siebie i faktycznie mam jakąś mniejsza bądź większą formę anhedonii

a może jednak gaslighting i zawsze tak było, a to po prostu efekt innych zaburzeń i trybu/stylu życia

no chciałabym nie mieć gdzieś praktycznie wszystkiego co robię, po prostu jedne rzeczy mi przychodzą trochę łatwiej, a drugie ciężej, ale emocji przy tym żadnych

a zresztą c--j, i tak nie pójdę do lekarza

#przegryw
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale emocji przy tym żadnych

@kosiarz_: ja się potrafię tylko wnerwiać. Albo coś mnie nudzi i zero emocji albo coś zaciekawi i zaczyna się rwanie włosów z łba i rozpacz
  • Odpowiedz
@kosiarz_: ja sam nie wiem czy mam. większość rzeczy, które sprawia ludziom przyjemność, mi nie sprawia, jak gry, filmy, kontakt z ludźmi. ale potrafię regularnie zabierać się do mniej przyjemnych rzeczy jak czytanie, wielogodzine spacery, albo granie na gitarze. ale to raczej taki przymus niż przyjemność
  • Odpowiedz
  • 1
@Gontyn- Ja nie wiem czy bym powiedział, że coś mi w ogóle sprawia "przyjemność", oprócz spełniania potrzeb biologicznych. Reszta to chyba prostsze bądź trudniejsze formy spędzania czasu
  • Odpowiedz
@kosiarz_: też nie wiem. ale tak mam gdzieś od późnego dzieciństwa. jedynie jak dzieckiem byłem to rzeczywiście była różnica i więcej pozytywnych emocji mi sprawiały takie rzeczy. a teraz to tylko szukanie czegoś co wypełnia czas, ustalanie jakichś celów. chyba u mnie lepiej nie będzie już
  • Odpowiedz
  • 1
@Gontyn- Też w sumie mam podobne doświadczenia. Gry, filmy muzyka, kontakt z ludźmi, wywoływały wtedy jakieś emocje i zostawały w pamięci. Teraz to wszystko jest nijakie i po kilku dniach już wszystko zapominam. Jakbym miał wymienić swoje wspomnienia z ostatnich kilku lat lub konkretnego roku, to ledwie bym cokolwiek z trudem potrafił wymienić.
  • Odpowiedz
@kosiarz_: ja jedynie pojedyncze klimatyczne spacery, które zapadły mi w pamięć, albumy które przesłuchałem i zrobiły na mnie wrażenie i to w sumie jedyne takie rzeczywiście wywołujące jakieś pozytywne emocje wspomnienia. więcej jest znacznie negatywnych, a większość to nijaki, obojętny stan
  • Odpowiedz