Wpis z mikrobloga

Lata lecą, a Jakub Korejba znów jest ekspertem w kolejnej telewizji. Stronę zmienił już po raz wtóry i tym razem bryluje w kanałach krytycznych wobec putinowskiej Rosji.
Gdyby ktoś sie nie orientował Korejba to Polak, który kilkanaście lat temu wyleciał z polskiego tygodnika gdzie pisał skrajnie prorosyjskie felietony. Potem odnalazł się w Rosji (żona Rosjanka) gdzie występował w propagandowych programach i poczatkowo też był bardziej prorosyjski i krytykował Zachód.
Z czasem zmienił sie i krytykował Rosje i służył jako obiekt obijania go (czasem fizycznie) przez innych gości i prowadzących.
Robił to za kasę co sam przynał i gdy Rosjanie uznali, że za bardzo wszedł w role to pod presją widzów wyrzucili go z kraju jak zapomnianego już dzisiaj Maciejczuka.
Od pewnego czasu Korejba jest znów ekspertem tym razem w programach R Svoboda (spadkobierca Radia Wolna Europa), ukrainskich lub białoruskich antyłukaszenkowskich portalach.
Trzeba przyznać, że on jest bardzo medialny i dowcipny (ale czasem ''krindżuje'').

#bialorus #ukraina #rosyjskiemediaopolsce
szurszur - Lata lecą, a Jakub Korejba znów jest ekspertem w kolejnej telewizji. Stron...

źródło: Zrzut ekranu 2025-09-12 010651

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@lycaon_pictus: Dzisiaj w kolejnym programie poweidział, że mieszka w Polsce, kupił żonie Mercedesa i ma 3 mieszkania. W tym poprzednim programie ze screena przyznał, że miał dobrze płacone za wystepy w rosyjskiej tv.
Czym sie zajmuje dokładniej to nie wiem.
  • Odpowiedz
  • 1
@lycaon_pictus: A czekaj pomyliłem sie. Odpisalem na temat Korejby.
Co do Maciejczuka to on gdzies do UK wyjechał lata temu pracowac i straciłem go z radaru. Pamietam, że sie chwalił, że dobrze mu idzie.
Tak Maciejczuk miał tu konto.
  • Odpowiedz
Tak Maciejczuk miał tu konto.

@szurszur: Sam z nim dyskutowałem i mu pisałem, że rosyjska propaganda go wykorzystuje, wielu mu to pisało, ale nic sobie z tym nie robił, bo uważał, że ma misję uświadamiania Rosjan xD
  • Odpowiedz
@szurszur: Jego w 2019 roku Sołowjow wypędził ze studia bo Korejba powiedział w jego programie, że ZSRR do 1941 roku kolaborował z Nazistowskimi Niemcami, dostarczał im czego chcieli i nie interesował się losem Żydów na okupowanych przez III Rzeszę terenach.
  • Odpowiedz