Wpis z mikrobloga

Aktualizacja wpisu:
https://wykop.pl/wpis/83061491/bede-robil-pozwolenie-na-bron-w-austria-albo-inacz

A więc byłem u dziadka, rozmowa była krótka i rzeczowa, będę u niego robił kurs obsługi broni.
Ale najpierw psycholog( ͡° ͜ʖ ͡°).
Potem jak przejde badanie, to kurs obsługi broni, po którym bez egzaminu (!) dostaje zaświadczenie że umiem posługiwać się bronią.
Z tym do Starostwa i to powinno być wszystko.

A więc, w najbliższą sobotę na wieczór (termin mam o 18) dowiem sie na ile jestem normalny( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Wydatki jak na razie nic. Dopiero za badanie będę płacił.

#bron #austria
@19ludwik91 +12
Będę robił pozwolenie na #bron w #austria . Albo inaczej, w poniedziałek idę zaczynać. Jeżeli jest ktoś chętny to mogę opisać jak to przebiega na tym zgniłym zachodzie.( ͡º ͜ʖ͡º)
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@19ludwik91: e psycholog to raczej luz powinien być. O ile jest podobnie jak w Polsce, tutaj pytają głównie o a-----l, oraz a-----l, oraz u----i, trochę o a-----l a na koniec o u----i xD
  • Odpowiedz
@assninja w polsce ten psycholog to zart. Ja robilem testy na iq pozniej wlasnie czy pije czy sie leczylem i tyle... Chyba ze na tych testach wychodze ze cos z czlowiekiem nie tak..
  • Odpowiedz
@19ludwik91 Na razie psycholog to też żart, ale wszystkie pozwolenia, wydane obecnym trybem staną się czasowe zapewne na 5 lat wraz ze znacznie bardziej wnikliwymi testami praktycznymi i psychologicznymi.

Btw. Starostwo obecnie wg. ustawy ma 6 miesięcy na wydanie pozwolenia.
  • Odpowiedz
@19ludwik91 6 msc to termin administracyjny w którym musza się wyrobić. Tak jak w Polsce 1 msc a w szczególnych przypadkach, po poinformowaniu 2 msc. W Austrii zależnie od miejsca może to trwać tylko 10 dni, choc w przypadku obcokrajowca będą wysyłać zapytania do Polski na bank więc zejdzie się dłużej.
  • Odpowiedz
  • 0
@zeMadafaka cel posiadania muszę podać.
Chce kupić ten pistolet/rewolwer ( jakoś tak mnie ciągnie do rewolweru) do obrony własnej w obrębie własnej nieruchomości.

Co do braku egzaminu też się zdziwiłem. Były kolega z pracy( Austriak ) robił właśnie w Graz w jakimś sklepie kurs i z tego co pamiętam to miał tam jakąś formę egzaminu. Ale nie pytałem dokładnie.
  • Odpowiedz
@zeMadafaka A no zamordyzm magazynki maksymalnie 10 nabojów brak tłumików, w niedalekiej przyszłości wszelkie pozostałe części broni, tłumiki na pozwolenie tak jak chwyty brak możliwości sprzedaży między osobami prywatnymi ale rozumiem że tobie to nie przeszkadza i nadal twierdzisz że będzie lepiej niż w Polsce. To ostatek tych czasów.
  • Odpowiedz