Wpis z mikrobloga

#geodezja

Pytałem jakiś czas temu o możliwość zastąpienia Trimble Access, które pracuje na TSC3, ale był mały odzew i nic nie wskórałem. Ostatnio jednak moja irytacja siegała zenitu gdy musiałem 20 km linii kolejowej wrzucić w formie dxf do kontrolera aby wytyczyć np jakiś kabel czy rowy i po prostu miałem tego juz dość. Wpadłem na dwa programy (na androida) przypadkiem:
1. QuickGNSS - aplikacja, którą daje CubicOrb do swoich gpsów
2. SingularPad

Obie aplikacje oferują to co trzeba czyli łączą sie ze starszymi odbiornikami Trimble jak R6, pozwalają wczytywać punkty, dxfy które mają ponad 20mb i nic się kurka nie zacina, chodzi jak złoto. Jedynym minusem tych aplikacji jest ich cena. Jedna z nich 2.5 tys zł brutto, a druga 3.5 tys zł brutto.

Znacie jeszcze jakieś aplikacje na androida, które mogłyby być pomocne dla geodetów?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Pioter_2020: Robię NA linii kolejowej, bo jestem pracownikiem, więc wiadomo, że nie bedę inwestował swojej kasy, choć gdyby było coś tańszego to rozważyłbym to, żeby poprawić sobie komfort tej pracy.
Poza tym nie pytałem czy według Was powinienem sobie kupić jeden z wyżej wymienionych programów czy nie, ale czy znacie jakieś inne podobne.
  • Odpowiedz
@DanekRBI: Weź przetestuj, bo obsługa dxfów nie jest taka kolorowa w chińskich wynalazkach. W QuickGNSS jest podobno spoko. Ja bym przemyślał sprawę, R6 to zabytek i raczej niebawem będziesz go wymieniał.
  • Odpowiedz
@DanekRBI: ja właśnie się zastanawiam nad QuickGNSS po latach używania PowerGPS z którym jeszcze się męczę.
Nie testowałem jeszcze innych programów, ale dzisiaj zacząłem z QuickGNSS i faktycznie zaskakująco szybko działa. Denerwuje mnie kilka szczegółów, np. jak wyłączam odbiornik to on wciąż pobiera poprawki, a mi się nie chce cały czas apki wyłączać. Reszta to chyba kwestia przyzwyczajenia. Jak już to wezmę licencję na rok, bo wieczysta licencja i tak
  • Odpowiedz