Wpis z mikrobloga

✨️ Czemu pierwsze wrażenie może się zmienić?

Pierwsze wrażenie o osobie:
- nie podoba mi się z wyglądu,
- nie podoba mi się jej sposób bycia,
- nie pociąga mnie.

Po nieco lepszym poznaniu tej osoby zmiana podejścia o 180 stopni:
+ podoba mi się z wyglądu,
+ podoba mi się jej sposób bycia,
+ mega mnie pociąga.

Czy mieliście kiedyś tak?

Strasznie to dziwne, ale doświadczyłem czegoś takiego. Naprawdę na początku nie chciałem mieć nic wspólnego z tą osobą, a teraz mam niemalże obsesję na jej punkcie. Najdziwniejsze jest to, że ta diametralna zmiana nastąpiła w krótkim czasie.

Może po prostu pierwsze wrażenie potrafi być mocno mylące?

#zwiazki #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow #pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim to brzmi jak klasyczny efekt idealizacji i zauroczenia.

Na początku patrzysz powierzchownie, bez emocjonalnego zaangażowania więc oceniasz neutralnie albo na minus.
Potem dzieje się coś co wywołuje emocje, osoba okazuje się miła, zainteresowana tobą, pokazuje cechy, które trafiają w twoje potrzeby i nagle twój mózg zaczyna filtrować rzeczywistość. To co wcześniej cię drażniło teraz zaczyna się wydawać urocze.

To trochę jak z piosenką która na początku cię irytuje a jak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim pierwsze wrażenie bardzo często jest nie trafne, choć jeśli jest mocno negatywne to raczej później ludzie są negatywnie nastawieni i raczej nie zmieniają opinii o danej osobie. Gdy pierwsze wrażenie jest dobre lub neutralne to łatwo je zmienić później w lepszą lub gorsza opinię.

W kontekście związków to jest duża grupa ludzi (raczej kobiet niż mężczyzn) co nie umie powiedzieć czy druga osoba je pociąga po samym pierwszym wrażeniu i
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
roztropny-człowiek-95:

Tylko tak mam, do tego ten pas rozpędowy potrafi trwać nawet półtora roku, a jestem chłopem.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
rozważny-twórca-93:

Strasznie to dziwne, ale doświadczyłem czegoś takiego. Naprawdę na początku nie chciałem mieć nic wspólnego z tą osobą, a teraz mam niemalże obsesję na jej punkcie. Najdziwniejsze jest to, że ta diametralna zmiana nastąpiła w krótkim czasie.
  • Odpowiedz