Wpis z mikrobloga

Co stoi na przeszkodzie, zeby mieszkania byly bardziej dostępne, czyli zeby zeby celem zycia nie byla praca na kwadrat do spania?

Ci którzy mieszkania juz maja. Bo to oni STRACA. Jakkolwiek to brzmi. Bo zeby bylo normlanie, to ceny powinny spaść - a to oznacza straty, co prawda w 70% wirtualne bo większość ludzi ma mieszkanie w ktorym mieszkania i elo, ale nawet oni sa negatywnie nastawieni na spadki. Bo nie moze tak byc, ze ich wirtualny majątek w 2025 jest wart 800k a w 2030 500k. Nie ma na to ich zgody.

Są jeszcze zakredytowani - no ci z oczywistych powodow nie chca spadków. Oraz spekula w postaci "mieszkania po babci" "dla dziecka na studia" az po zaradnych lekarza z 10 sztukami i midla z 50 sztukami. Tutaj NIKT nie jest zainteresowany spadkami.

No to jak ma sie odbyć poprawa na rynku, skoro w zasadzie wszyscy którzy mieszkania maja - od swojego do 100 spekulacyjnych - nie sa zainteresowani spadkami? No jak oni to sobie wyobrażają? Ano właśnie dokladnie tak jak do tej pory, czyli NIE RUSZAC ;) Ewentualnie dotowany kredyt - co to by jeszcze ich assety napompował jeszcze troszkę ;)

A czym to ja obawiam? Skad wiadomo ze ludzie tak myśla, chociaz wprost tego nie powiedzą? Ano używają zwrotów typu:

- top5 nie jest dla każdego
- powiat w sumie tez nie jest dla każdego
- trzeba bylo kupic wczesniej
- mieszkanie MUSI kosztować
- nie ma nic za darmo
- młodzi to by chcieli od razu wszystko (na kredyt:p)
- ja w twoim wieku to .....

I 3/4 z nich w sumie cały rok powinna chodzić w tej koszulce....

#nieruchomosci #ekonomia
del855 - Co stoi na przeszkodzie, zeby mieszkania byly bardziej dostępne, czyli zeby ...

źródło: temp_file2934345913306470882

Pobierz

Czy Twoja rodzina chce żebyś TY kupil tanio mieszkanie?

• nie, bo to znaczy ze ICH mieszkanie jest tanie 31.3% (5)
  • kazdy musi sam odziedziczyć np. po PRL 50.0% (8)
  • tak, ale tanio to za pomocą dotowanego kredo 18.8% (3)

Oddanych głosów: 16

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co stoi na przeszkodzie, zeby mieszkania byly bardziej dostępne

@del855: jedynie twoje lenistwo, zamiast zostać sobie deweloperem, budować tanie mieszkania dla mitycznych biednych ludzi, podjąć ten gospodarczy wysiłek w zamian za uścisk ręki wdzięcznego współobywatela, to ty shitpostujesz na stronie ze śmiesznymi obrazkami ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@__MadCat

Moje lenistwo ustawiło system np. podatkowy w ten sposb, ze opłaca sie spekulować kwadratami bo koszty żadne, za to zyskie symbolicznie opodatkowane.

Moje lenistwo ma potężna moc. Żeby ja jeszcze umial zmusić to swoje lenistwo zeby zadziałało w drugą stronę...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@funky-koval

Od najdawniejszych czasów brak glodu, buty czy nierozdarte ubranie nie byly dla każdego, podobnie jak powszechna nauka czy medycyna, okulary na nosie czy osobisty środek transportu.

W ogole jesli dzis spałeś w łóżku własnym a nie na klepisku wyłożonym sianem to uważaj sie za szczęśliwca....

Skad tacy jak ty sie biora?....
  • Odpowiedz
@del855: i mądrze napisałeś tylko głupio rozumiesz. Na wszystko trzeba zapracować ale nie porównuj ubrania do nieruchomości-jesteś biedakiem, masz baraki, namiot czy co tam. Masz hajs masz dom, jesteś milionerem masz wszystko. Skąd się biorą tacy jak Ty? Kiedy nieruchomośc nie była luksusem? Słucham. Gdzie jest tak ze każdy może sobie na nią pozwolić (uwaga! znam warunki w róznych cześciach świata ale próbuj) nie biorąc na siebie wysiłku finansowego.
Powiem
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@funky-koval

Ja głupio rozumiem...

Kiedyś królowie spali w zimie na minusie w komnacie - takie bylo zycie. A dzis zycie jest takie, ze jak ktokolwiek ma spać na minusie gdziekolwiek- to uwłacza to godności człowieka. Tak samo jak brak ciepłego posiłku co tez nie bylo oczywiste nawet dla króla kiedyś.
  • Odpowiedz