Wpis z mikrobloga

Ciag dalszy tego wpisu:
https://wykop.pl/wpis/82744539/nosze-sie-z-zamiarem-zakupu-amigi-500-500-badz-120

Już myślałem że napiszę dzisiaj wpis w stylu "Pijcie ze mno kompot..." bo mam już Amigę ale czekałem na OSSC - urządzonko do podłączania retro komputerów i konsol do nowoczesnych telewizorów czy, tak jak w moim przypadku, monitora. Dziś dotarło do mnie to urządzenie i... natrafiłem na mały problem. Amiga wysyła obraz za pośrednictwem złącza composite a OSSC nie ma wejścia composite a tylko SCART, RGB i VGA. Nie mam kabla SCART do Amigi więc próbowałem podłączyć kabel composite do jednego z wejść RGB i tylko na wejściu G (zielonym) uzyskałem obraz ale czarno-biały i ze zniekształceniami. Wiem że to nie tak się podłącza ale teraz się zastanawiam - czy wystarczy prosta przejściówka composite - SCART (o taka) czy potrzebuję czegoś jeszcze?

#amiga #retrogaming
@meloman +3
Noszę się z zamiarem zakupu Amigi 500, 500+ bądź 1200. Jestem w stanie wysupłać trochę pieniędzy na gotowy zestaw z monitorem lub bez. Ale mam kilka pytań.

1. Jak wygląda kwestia podłączenia do nowoczesnego monitora? Czy jest to tylko kwestia zakupu przejściówki ze złącza RCA na DisplayPort czy potrzeba
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@meloman: nie cuduj tylko kup kabel RGB-SCART. A500 na composite podaje tylko sygnał monochromatyczny, to nie ma sensu naprawdę.
  • Odpowiedz