Wpis z mikrobloga

Siema mam dysk msata 256gb kingston no i jest problem bo z dnia na dzień przestal widzieć zawartość. Widać go w systemie ale nie można sformatować. Był na nim win10 i z dnia na dzień operating system not found.
Zamówiłem juz nowy najtańszy 128gb
Ale szukam czy sa może narzędzia jak mhdd do HDD ale pod ssd
#ssd #pcmasterrace #kiciochpyta #technologia #msata #datarecovery #hdd #linux
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sp7uni: w przypadku ssd, to mogła któraś kość pamięci się uszkodzić albo pojawił się zimny lut/mikropęknięcie - soft nic nie da, trzeba rozebrać i szukać. Jeśli zależy Ci na danych, to szukaj specjalisty co to rozbierze i odzyska.
  • Odpowiedz
@Sp7uni: @jagodowy_krol przy dyskach SSD w 90 na 100 przypadków jest problem degradacji / zużyciem kości pamięci NAND.
Później to opisują jako uszkodzony kontroler itd.
Praktycznie nigdy nie jest to problem z zimnym lut/mikropęknięciem.

Żadne narzędzia/programy nic ci nie pomogą: w sensie naprawić dysk.
Na ruskich forach znajdziesz soft do "ożywienia dysku" ale wszystkie dane utracisz bezpowrotnie, pomijając, że dysk
  • Odpowiedz
@amamoh: Nie zrozum mnie źle – bardzo chciałbym, żeby to była prawda (zajmuję się odzyskiwaniem danych, więc miałbym znacznie więcej zleceń ( ͡° ͜ʖ ͡°)), ale podchodzę do sprawy sceptycznie.

Cały „huk” wywołał japoński entuzjasta, który przetestował kilkanaście dysków (raport PC Watch, NichePCGamer) oraz pozbierał od ziomków z X tweety, że też im dyski padły - no średnio to wiarygodne źródła.
Problem w tym, że nie wiemy, jaki te dyski
  • Odpowiedz
@Sp7uni: msata ten dysk ma pewnie z 10 lat, daj już mu spokój ;).
Możesz nawet znaleźć na ruskich forach soft do wgrywania oprogramowania na nowo - pewnie podziała jakiś czas (od 2minut do 3 miesięcy). Możesz kupić jakiś noname msata 256gb za 30 zł na aliexpress i pewnie dłużej ci podziała niż po reflow/czarymary/wgranie softa.
  • Odpowiedz