Wpis z mikrobloga

czy jest jakas mozliwosc ze jakies ustawienia w biosie powodują to że komputer przyduzym uzyciu dysku ssd poprostu sie wylacza jakby prądu brakło? Aourus b450 elite v2. Winna jest płyta albo dysk. Jak mialem dysk na sata nie było problemu. A tu sie wyłacza jak kopiuje pliki albo czasem gram. Wszystko inne wykluczylem. #pcmasterrace #komputery #dyski
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@teoretyk_peklunku czy robiłeś testy obciążeniowe cpu, gpu i dysku osobno?
Jak tak i komp wyłącza się przy dysku, to pada w nim kontroller, kulki pod ramami przez temp i może to powodować przeciążenie zasilania przez co w zasilaczu włącza się OCP i komp się wyłącza.
  • Odpowiedz
@JoeBlade: tak. robiłem wszystko wyżej i wyeliminowałem wszystko. Tylko podczas kopiowania duzych plikow albo obciazajacei instalacji z pliku na dysku pcie sie wyrzuca. Choc czasem tez zwyczajnie podczas gry zdechnie ale 90% przypadkow to jak instaluje np repacka fitgirl XD dodi repacks dzialaja. Nie wiem o co chodzi ale mysle ze to wina plyty bo dysk sata dziala super
  • Odpowiedz
@teoretyk_peklunku to sprawdź zachowanie na Linuxie i wersji live cd np. Mint.
Na płycie sprawdź baterie czy ma napięcie 3.3V lub zbliżone.
Jeszcze proponuję czyszczenie slotów pcie, M2 i wszystkich innych złączy szczoteczką do zębów z miękkim włosem i izopropanolem.
  • Odpowiedz
@JoeBlade: a co bateria ma do dysków? Ja kupiłem tą płyte z drugiej reki i ona miała jakąs wade ale nie pamietam czasem czy ta wada nie dotyczyła slotu pcie XD ale była prawie nieuzywana. Jak dla mnie 99% płyta ale zmienie ją jak bede wchodził na am5. Ale zrobie tak jak mówisz
  • Odpowiedz