Wpis z mikrobloga

To co z tą budowlanką? Mówiliście, że jak nie będzie kredytów zero to będzie mniej robót i fachowcy zejdą z ceny, tak?

No to właśnie dostałem wycenę: wywalenie okna, wstawienie w te miejsce drzwi, domurowanie ścianki około 1m2 żeby zaślepić 1/3 dziury po oknie. Dzień roboty. Miasto powiatowe 20 k mieszkańców
3500 oczywiście bez fakturki bo z fakturą będzie drożej.

4 tysiące za dzień roboty a wy się k---a na programistów uczycie xDDD

#budujzwykopem #remontujzwykopem
Gruby_Wuj - To co z tą budowlanką? Mówiliście, że jak nie będzie kredytów zero to będ...

źródło: obraz_2025-08-18_135853321

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@DziadLab: kto powiedział, że nie zrobię? Po prostu uważam, że pieniądz musi krążyć więc z chęcią dałbym zarobić innym.
Pod warunkiem, że będą chcieli zarobić a nie o----ć z chajsu.

Taka usługa to jest +- 1000 PLN i to w wykonaniu przez firmę a nie mietka bez działalności.
  • Odpowiedz
@Gruby_Wuj: No to teraz zdradzę Ci pewną tajemnicę. Ja jestem wprawdzie z innej branży, ale wszędzie wygląda to podobnie. Czasami przychodzi klient z zapytaniem. Z robotą, której nie chce Ci się robić ale z drugiej strony trzeba coś odpisać.
To zgadnij, co się wtedy odpisuje? Właśnie absurdalną wycenę. Taką, na którą po prostu klient się nie zgodzi o ile nie jest walnięty.

Problem polega na tym, że czasami i tak się zgadzają.
  • Odpowiedz
Taka usługa to jest +- 1000 PLN i to w wykonaniu przez firmę a nie mietka bez działalności.

@Gruby_Wuj: no to czemu nie weźmiesz firmy tylko pytasz się jakiegoś mietka bez działalności?
  • Odpowiedz
  • 3
@DziadLab: Wystawiłem ogłoszenie na FB i chłop sam do mnie napisał więc raczej jelenia szuka

@G06DbT bo się sam zgłosił j.w.
I wezmę firmę, wezmę fakturkę, wrzucę sobie kulturalnie w koszty i VAT odliczę. Nie widzę żadnego problemu.
Albo wezmę kumpla i to sami ogarniemy.

Chciałem tylko pokazać odklejenie w branży, na szczęście po ponad 20 latach już z nią skończyłem i tylko z doskoku muszę sobie przypominać czemu
  • Odpowiedz
@Gruby_Wuj mi za pomalowanie pokoju tj. Praca na jeden weekend wołali 3k XD

Gdzie tak naprawdę robota jest warta ze stówkę licząc z napiwkiem. Naprawdę tam już odkleiło cenowo tych ludzi
  • Odpowiedz
  • 4
@Myszo: no stówkę to nie, nie przesadzajmy w drugą stronę.
Skoro mówisz, że praca na jeden weekend to jednak jest trochę więcej roboty.
Ogólnie to można liczyć 50 PLN za godzinę bez działalności i 100 z działalnością
W małej miejscowości oczywiście, w default city wiadomo, że będą inne stawki.

Więc pomalowanie pokoju to trzeba liczyć te 3-4 stówki jak nie jest jakiś ogromny i nie trzeba się z meblami bawić.
  • Odpowiedz
@Gruby_Wuj no to mi wyceniali na 3k + pokój musi być przygotowany tj podsuwane meble, zabezpieczone, do tego nowe pędzle, korytka itd. Farba to wiadomo, tu nie ma dyskusji. No i miałem z tego portalu z pszczoła około 9 ofert, wszystkie na taką kwotę i z takimi wymaganiami.

Mi wyszedł weekend bo w jeden dzień malowałem i czekałem do następnego dnia aż wyschnie. Pewnie gdyby to robić z zegarkiem w ręku
  • Odpowiedz
  • 3
@Myszo: są ludzie co płacą, napędzają patologię

to jak z cenami w restauracjach itp.
ostatnio było u nas na wiosce wesołe miasteczko z cenami x3 co normalne to nie poszedłem, córka zrozumiała że nie zawsze warto iść bo następnym razem będzie taka sama cena albo wyższa - lepiej pokazać portfelem, że chyba ochujeli z cenami
  • Odpowiedz
@Gruby_Wuj: Patrząc na ofertę i termin 'na sobotę' strzelam że szuka jelenia żeby sobie dorobić gruby hajs w wolny dzień

PS
Jeśli w jeden dzień chcesz wywalać okno, murować i osadzać drzwi to machającypapa.jpg
Robota przynajmniej na dwa dni
  • Odpowiedz
@Gruby_Wuj: tak naprawdę to tu masz 3 roboty - wyburzenie/demontaz okna, murarka, wstawianie drzwi.
płacisz komuś za czas, wiedzę, doświadczenie, umiejętności i narzędzia których sam nie masz. do tego uwzględnij pracę w sobotę (jeden dzień roboty - ale szósty dzień roboty w danym tygodniu).
jeśli wycena uwzględnia wywóz gruzu i jakieś posprzątanie, to raczej nie jest jakiś rozbój.

oczywiście możesz sam wydać 2-3k na materiały, narzędzia które potem odłożysz do
  • Odpowiedz
To zgadnij, co się wtedy odpisuje? Właśnie absurdalną wycenę. Taką, na którą po prostu klient się nie zgodzi o ile nie jest walnięty.

@DziadLab: tak też przekazałem znajomemu który chciał mnie "pożyczyć" na weekend majowy na godzinę roboty, powiedziałem że za nie mniej niż 500 to nie chce mi się. , ooouuuu czekaj zapytam właściciela. Juz byłem gotowy się pakować nad jezioro jak zadzwonił po 10minutach i powiedzial że się
  • Odpowiedz
  • 7
@ATAT-2: @elberet firma za 2200 netto oferowała mi z drzwiami xD a wy bronicie oferty za dwa razy tyle i to bez drzwi

Co do murowania I wstawiania drzwi - tam jest do wymurowania ścianka od metra w górę więc drzwi będą siedzieć na luzie, dokładnie to trzeba 4 pustaki w górę wymurowac i to wszystko.

Co do narzędzi to jakie narzędzia potrzebujesz? Wiertarkę? Młot? Wszystko mam.

Poza tym
  • Odpowiedz
firma za 2200 netto oferowała mi z drzwiami xD a wy bronicie oferty za dwa razy tyle i to bez drzwi

@Gruby_Wuj: to po co ten post? skoro weźmiesz tańszą usługę to nikt nie zarobi 4k za dzień pracy. czy ta firma za 2200 będzie to też robić w sobotę (wtedy stawka dla pracownika +50%)?
  • Odpowiedz
a wy bronicie

@Gruby_Wuj: Czy naprawdę przeczytanie dwóch linijek tekstu i zrozumienie kilku słów to zbyt dużo na Twoją głowę? Spróbuj ponownie:

Patrząc na ofertę i termin 'na sobotę' strzelam że szuka jelenia żeby sobie dorobić gruby hajs w wolny dzień

Co do murowania I wstawiania drzwi - tam jest do wymurowania ścianka od metra w górę więc drzwi będą siedzieć na luzie, dokładnie to trzeba 4 pustaki w górę wymurowac i
  • Odpowiedz
@Gruby_Wuj: Koledze tak 2 lata temu wyceniono wymurowanie 4 słupów pod bramę i ogrodzenie (montaż ogrodzenia inna firma). Przyjechał pierwszy ukrainiec na wycenkę nowym mercem CLA. Obejrzał powiedział że do ogarnięcia w 2 dni ale za mniej niż 20k to nie chce mu się wstawac z łóżka. Inne wyceny mniej oderwane ale dalej kosmiczne drogie. I kolega mimo że programista na kontrakcie stwierdził że bardziej opłaca już wziąć wolne i
  • Odpowiedz