Siema! znajomy kupił sobie ostatnio stary dom z lat 40 i są tam piece kaflowe, które się bardzo spodobały jego żonie, ona okazyjnie chce z nich korzystać szczególnie z takiego w kuchni do gotowania - domyślam się, że pewnie szybko zrezygnuje skoro mają indukcję ;). On zaś bardzo chce mieć rekuperator. Ogólnie otwarta komora spalania i rekuperator nie bardzo idą w parze, ale czy jeśli chcą używać sporadycznie to czy jeśli będą wyłączać rekuperator na ten czas albo mieć go w trybie bypass + zamontują sobie czujniki CO to czy da radę w taki układ?
Poleciłem mu aby się skonsultował z firmą co montuje, ale zastanawia mnie czy to ma sens.
@dad1111: Wiesz, to trochę jak spotkanie dwóch światów jeden działa ciągle, cicho, niezauważalnie, drugi odzywa się tylko wtedy, gdy ktoś zapragnie tego szczególnego klimatu. Zgranie ich razem to raczej kwestia wyczucia rytmu niż samych rozwiązań. Raz pozwolisz jednemu odpocząć, żeby drugie mogło się odezwać, innym razem znów wrócisz do codziennego trybu. Klucz w tym, żeby wiedzieć, kiedy przestawić wajchę.
@dad1111 myślę że da radę ale trzeba pamiętać, że piece takie zużywają duże ilości tlenu i nie wiem jak był by idealnie zrobiony to trochę dymu dostaje się do pomieszczenia więc musi być odpowiednio skuteczna wentylacja mechaniczna. Co do palenia w kafloku to po pierwszym albo drugiej razem odniechce się jej sprzątać kuchni. Bo generuje to sporo syfu i problemów.
@dad1111: ustawiasz różnicę nawiewu i wyciągu w rekuperatorze, są opcje typu kominek. Bypass to ominięcie wymiennika i tyle, nie ma odzysku. Rekuperator wyrzuca powietrze na zewnątrz i zaciąga świeże, spaliny i tlenki węgla też wyrzuci. Rekuperator można wyłączyć, otworzyć okno. Mogą sobie ten piec mieć chociaż na ich miejscu by wypierdzielił ten syf. Już przerabiałem usunięcie tego gówna. Lepiej zrobić to na etapie jakichś remontów po zakupie, a nie jak
@sberatel: też tak czuję, że to raczej zauroczenie no ale kto kobiecie zabroni, ale chyba gdy się wyłączy rekuperator to problemu nie powinno być. No chyba, że będzie i tak zaciągać kominem powoli powietrze i będzie zapach z komina w domu, bo przecież zatyka się wszystkie wentylacje grawitacyjne.
U mnie tego problemu nie ma bo mam kominek z zamkniętą komorą i takie coś bym im doradził, ale piec ciężko przerobić...
@Qullion: tak. Racja. Nie chodziło mi o bypass tylko o inny tryb, którego nazwy zapomniałem, że miesza powietrze w budynku ale nie bierze świeżego i nie wyciąga starego. Z tego co zrozumiałem to proponował takie coś, aby to wypieprzyć, to się na niego obraziła XD
Poleciłem mu aby się skonsultował z firmą co montuje, ale zastanawia mnie czy to ma sens.
#rekuperator #wentylacja #budownictwo
Co do palenia w kafloku to po pierwszym albo drugiej razem odniechce się jej sprzątać kuchni. Bo generuje to sporo syfu i problemów.
Rekuperator można wyłączyć, otworzyć okno. Mogą sobie ten piec mieć chociaż na ich miejscu by wypierdzielił ten syf. Już przerabiałem usunięcie tego gówna. Lepiej zrobić to na etapie jakichś remontów po zakupie, a nie jak
U mnie tego problemu nie ma bo mam kominek z zamkniętą komorą i takie coś bym im doradził, ale piec ciężko przerobić...
Z tego co zrozumiałem to proponował takie coś, aby to wypieprzyć, to się na niego obraziła XD