Wpis z mikrobloga

W związku z aferą #mecz mam pytanie.

Nie generalizuję, ale sporo osób na tym portalu jest jawnie rasistowskich i antysemickich. Zazwyczaj pod przykrywką czarnego humoru, ale wiadomo o co chodzi. Jak nazwiesz kogoś rasistą, to często odpowiada „to jedna z moich zalet”.

To czemu potem ci sami ludzie są zdziwieni, że naród, który obwiniają o wszystkie problemy świata, ma do nich taki sam stosunek jak oni do niego? I jestem pewien, że jakby jakiś Somalijczyk wrzucił zdjęcie Polaka z jednym zębem goniącego za małpką Żubrówki, to na Wykopie byłby płacz, że szkalują nas na całym świecie.

#afera #mecz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@bialykruczek: Oj tak, Mireczku, nie jestem antysemitą, to już prawie jak nie Polak. Powinni mi za to odebrać prawa wyborcze, a, no i nie jestem przygłupem, to chyba za to odbierają obywatelstwo już.
  • Odpowiedz
@MrLambert:

Oj tak, Mireczku, nie jestem antysemitą, to już prawie jak nie Polak. Powinni mi odebrać obywatelstwo.

tu nie chodzi o antysemityzm, ale bronisz czegoś czego żaden normalny człowiek nie jest w stanie obronić w racjonalny sposób. Jakby Raków wywiesił transparent "Żydzi do gazu" to pierwszy byś się zesrał.
  • Odpowiedz
  • 1
@Mlody_pelikan: Czego bronię? Ja nie bronię tego transparentu (swoją drogą kłamliwego), ani zachowania na trybunach, bo to dzicz. Ale największy ból tyłka mają jawni antysemici i rasiści. Nie wiem, z jakiej racji Izraelici mieliby kochać Polskę, skoro antysemityzm na przestrzeni lat jest bardziej powszechny (1939) lub mniej dzis ale wciaz istnieje.
MrLambert - @Mlody_pelikan: Czego bronię? Ja nie bronię tego transparentu (swoją drog...

źródło: legia

Pobierz
  • Odpowiedz
@MrLambert: >ten transparent nie jest nawet blisko tego co wywiesiło Maccabi

Nie wiem, z jakiej racji Izraelici mieliby kochać Polskę, skoro antysemityzm na przestrzeni lat jest bardziej powszechny (1939) lub mniej dzis ale wciaz istnieje.

Odwrócę pytanie, z jakiej racji Polacy mieliśmy kochać Żydów skoro na każdym kroku są przez nich obwiniani o mordowanie, palenie w piecu i grabież majątku, a jeśli się w Polsce pokazują to tylko po to
  • Odpowiedz
  • 0
@Mlody_pelikan: Co masz na myśli, że nie jest nawet blisko? Mówić, że Polak jest panem Litwina, jest ok? Porównywanie małpy do czarnoskórego też, a i Żyda z długim nosem i pejsami i oskarżanie o każde zło świata też jest ok. No i że samo słowo „Żyd” w Polsce ma wydźwięk negatywny, też jest spoczko. Tylko Pana Wielkiego Polaka nie można urazić.

Odpowiadając na drugą część Twojego pytania, nie znam stosunku
  • Odpowiedz
@MrLambert: odczuwasz niechęć do innej nacji - Niemców, Rosjan, Chińczyków , Kolumbijczykiem itp to można nazwać Cię ksenofobem. A niechęć tylko do jednej nacji nazywane jest inaczej - antysemityzmem.
Sam już sobie dopowiedz dlaczego tak jest
  • Odpowiedz
@MrLambert:

Co masz na myśli, że nie jest nawet blisko? Mówić, że Polak jest panem Litwina, jest ok?

Nie jest ok, ale to nie jest inputowanie, że jesteś mordercą. Ten transparent zresztą był komentowany negatywnie nawet przez polską stronę, a dwa to takie "dogryzanie" jest wpisane w środowisko kibicowskie, to nie jest ten sam rozmiar
  • Odpowiedz
  • 0
@Mlody_pelikan: Po pierwsze, jakbym chciał popisać z Chatem GPT, to bym napisał tam bezpośrednio. Po drugie, w moim wpisie pytam, dlaczego antyśmieci na WYKOPIE są oburzeni, że Żydzi są do nich niechętni (skoro wlasnie sa antysemitami i rasistami), a temat poruszyłem w związku z aferą po wczorajszym meczu.
Jak się bardziej skupisz na czytaniu ze zrozumieniem zamiast wpisywaniem promptów do chata i wklejaniu odpowiedzi, to dobrze Ci zrobi.
  • Odpowiedz
  • 0
@Mlody_pelikan: W kolejnych wpisach cały czas zaznaczałem, że nie bronię ludzi z meczu, a odnoszę się do antysemityzmu w Polsce

Czego bronię? Ja nie bronię tego transparentu (swoją drogą kłamliwego), ani zachowania na trybunach, bo to dzicz. Ale największy ból tyłka mają jawni antysemici i rasiści. Nie wiem, z jakiej racji Izraelici mieliby kochać Polskę, skoro antysemityzm na przestrzeni lat jest bardziej powszechny (1939) lub mniej dzis ale wciaz istnieje.
  • Odpowiedz
@MrLambert: A nie zastanawia cię skąd bierze się obecnie antysemityzm w PL? Nie dostrzegasz tego co Izrael robi naokoło, jaką uprawia politykę, jak traktuje inne nacje, jaki ma stosunek do narodu polskiego, który pozwolił żydom przez setki lat żyć w swoim kraju? Za co Polacy mają mieć dobry stosunek do kogoś kto tak się zachowuje?
  • Odpowiedz