Wpis z mikrobloga

@DzieckoNeo1997: nie dało się mieć "dobrego" pana, bo chłopi nie byli uznawani nawet za Polaków. Dobrze to tłumaczy własnie Kamil Janicki jak wygladalo prawdziwe zycie chlopa, a nie takie jak ze szkół znamy i literatury ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 29
@mam_spanko nie twierdzę, że życie chłopa było sielanką ale sądzę, że gdyby na prawdę było tak skrajnym piekłem i koszmarem jak przedstawia je Janicki, to dochodziłoby w u nas do jakichś większych powstań chłopskich.
  • Odpowiedz
@mam_spanko: jak widzę tego typu tezy, to wiadomo, że debil. Piekło z perspektywy człowieka 21 wieku. Nasze życie też będzie piekłem dla osoby z 31 wieku. Każda perspektywa inna niż autora jest zła, bo nie jest jego.
  • Odpowiedz
bo chłopi nie byli uznawani nawet za Polaków

@nammah: do narodzin nacjonalizmu w XIXw mało kto posiadał tożsamość narodową w dzisiejszym rozumieniu więc oni z reguły sami siebie też tak nie określali, a nawet jeśli to nie w tak tożsamościowy sposób jak my

Dobrze to tłumaczy własnie Kamil Janicki jak wygladalo prawdziwe zycie chlopa

@nammah: już samo wrzucanie chłopów do jednego wora jakby ich położenie w Rzeczypospolitej Obojga
  • Odpowiedz
@Jurga09

Człowiek jest w stanie się przyzwyczaić do syfu, jakiego sobie nie wyobrażamy, tym bardziej jak nie zna innego życia. To, co dla kogoś jest warunkami do przeżycia, dla innego będzie piekłem, kwestia perspektywy. No i strach skutecznie paraliżuje nawet na całe życie. Ryzykowali życiem nie tylko swoim, ale też swojej rodziny i znajomych, a szansę na powodzenie było nikłe. Instynkt przetrwania tu gra dużą rolę. Wszelkie przejawy nieposłuszeństwa wobec systemu
  • Odpowiedz