Mam internet stacjonarny od orange. Umowa samoczynnie przeszla na czas nieokreslony po dwoch latach i od tego momentu przedstawiciele tego uslugodawcy nekaja mnie ofertami zeby podpisac nowa umowe na 2 lata. Nie musze chyba nikomu mowic, ze proponuja to samo tylko drozej XD dorzucajac jakies bzdury, ktorych nie chce i nie potrzebuje. Nie bede tez wspominac o ich nieetycznych praktykach, w ktorych klamali ze MUSZE podpisac kolejna umowe bo cos tam i kilka innych klamstw na ten temat, po ktorych bardzo mnie zrazili do siebie. Oczywiscie nie daje sie nabierac na ich chwyty marketingowe, jednak chce rozwiazac ta kwestie ostatecznie zeby w koncu dali mi spokoj.
I teraz moje pytanie, jezeli umowa na neta samoczynnie sie przedluzyla na czas nieokreslony, stawki i rabaty pozostaly te same to znaczy, ze juz caly czas bede placic tyle ile place do tej pory czy moga mi podniesc oplate? Np. przez inflacje czy inne czynniki ekonomiczne? Dlaczego o to pytam? Bo chcialbym uzyc takiego argumentu przy kolejnej rozmowie z ich akwizytorami, ze nie chce nowej, drozszej umowy bo aktualnie dozywotnio bede miec fajna stawke i nie musze sie bawic w przedluzanie umow. Bo z tego co zauwazylem, to co 2 lata proponuja o 10 zl drozsze oferty. Czyli za 10 lat placilbym juz 130 zl gdybym dawal sie nabierac na ich super oferty XD Potrzebuje poprostu potwierdzenia mojej teorii, ze z aktualna umowa na stale za 10 lat nadal bede placic 80 zl czy moze sie to zmienic?
@ExtraPensja: chociażby z przepisów o zakazie działania na szkodę własnej spółki, mogą rozwiązać z tobą umowę i nie świadczyć ci żadnych usług teraz i w przyszłości. Lepiej odbieraj, mów dziękuję i tyle.
@NieoznaczonaReklama: Ja zawsze odbieram bo lubie wysluchiwac ich farmazony i klamstwa i zawsze odmawiam ale z kazdym kolejnym telefonem sa coraz bardziej natarczywi i nachalni XD Poki co to oni proponuja mi wszystko na niekorzysc klienta XD Ale w pytaniu bardziej mi chodzilo czy majac umowe na stale za 20 lat nadal bede placic tyle ile dzisiaj czy moga wyjechac z jakimis inflacyjnymi podwyzkami czy czyms innym? Bo na razie
@NieoznaczonaReklama: BTW, na moje pytanie dlaczego nekaja mnie telefonami po przejsciu umowy na stale to powiedzieli, ze mam zaznaczone zgody marketnigowe dajace 4 zl upustu i dlatego. Na pytanie dlaczego zaczeli dzwonic dopiero po przejsciu umowy a podczas trawania umowy w ogole nie dzwonili nie otrzymalem odpowiedzi XD
Chce sie tylko upewnic czy moja aktualna stawka zostanie ze mna na zawsze
@ExtraPensja: przecież to było clue mojej wypowiedzi, że nie, nie masz takiej gwarancji. Już były banki co dawały dożywotnio za darmo karty czy ubezpieczenia to potem klienci dostawali informację, że bank już takiego produktu nie będzie prowadził i tyle. To samo mogą zrobić z tobą, że taka usługa przestaje być świadczona lub z wielu innych powodów mogą
@NieoznaczonaReklama: Ok. Teraz czaje. Czyli moja teoria jest prawdziwa. Dopoki nie zacznie im przeszkadzac ze za malo im place za uslugi to moge cieszyc sie niskimi stawkami. W sumie juz zaczyna im przeszkadzac i dlatego od roku proboja wcisnac mi drozsza umowe ale jeszcze nie spisali mnie na straty wiec namawiaja na gorsze warunki. Ok. Dzieki za odpowiedz. Pozdro.
@NH35: Nie, nie. Od roku juz mam na stale i place caly czas tyle samo ile poprzednio. Czyli moge byc spokojny i ich ciagle zbywac a oplata nie wzrosnie? Papierowy egzemplarz chyba juz wyrzucilem a w tym ich koncie na stronie same ogolniki sa.
@nieznamniepamietam: Mi bardziej chodzi o pewnosc stalej oplaty przez dlugi czas a nie jakies okresowe promocje. Sprawdze jeszcze szczegoly tego nju. Ja celowo doprowadzilem do przejscia umowy na stale, wlasnie z nadzieja ze bede placic jedna stawke do smierci XD Tylko nie moge znalezc nigdzie czy dostawca moze mi podnosic cene na takiej umowie, argumentujac to np. inflacja.
@ExtraPensja wyłącz wszystkie zgody, przede wszystkim na marketing. Teoretycznie powinni przestać dzwonić. W praktyce wszystko interpretują na swoją korzyść, a i zdarza im się dzwonić czy wysyłać smsy marketingowe nie mając na to zgody. No i nagrywaj rozmowy i informuj ich, że rozmowy nagrywasz (nie masz obowiązku informowania ich, że nagrywasz). Od tak nie mogą Ci podnieść ceny w sposób wiążący, chyba, że wg regulaminu mają podstawy do wyłączenia rabatu albo
@Pffl: Wlasnie jak zrezygnuje ze zgody marketingowej i innych to strace znizki jakie sa za te zgody i bede placil wiecej, wiec musze sie z nimi uzerac. Skoro ot tak nie moga podniesc mi stawek to jestem spokojny. A na ich uporczywe telefony to chyba znalazlem inny sposob. W sumie oni sami nagrywaja rozmowy i o tym informuja, wiec wystarczy powiedziec, ze nie wyraza sie zgody na nagrywanie i to
Mam internet stacjonarny od orange. Umowa samoczynnie przeszla na czas nieokreslony po dwoch latach i od tego momentu przedstawiciele tego uslugodawcy nekaja mnie ofertami zeby podpisac nowa umowe na 2 lata. Nie musze chyba nikomu mowic, ze proponuja to samo tylko drozej XD dorzucajac jakies bzdury, ktorych nie chce i nie potrzebuje. Nie bede tez wspominac o ich nieetycznych praktykach, w ktorych klamali ze MUSZE podpisac kolejna umowe bo cos tam i kilka innych klamstw na ten temat, po ktorych bardzo mnie zrazili do siebie. Oczywiscie nie daje sie nabierac na ich chwyty marketingowe, jednak chce rozwiazac ta kwestie ostatecznie zeby w koncu dali mi spokoj.
I teraz moje pytanie, jezeli umowa na neta samoczynnie sie przedluzyla na czas nieokreslony, stawki i rabaty pozostaly te same to znaczy, ze juz caly czas bede placic tyle ile place do tej pory czy moga mi podniesc oplate? Np. przez inflacje czy inne czynniki ekonomiczne?
Dlaczego o to pytam? Bo chcialbym uzyc takiego argumentu przy kolejnej rozmowie z ich akwizytorami, ze nie chce nowej, drozszej umowy bo aktualnie dozywotnio bede miec fajna stawke i nie musze sie bawic w przedluzanie umow. Bo z tego co zauwazylem, to co 2 lata proponuja o 10 zl drozsze oferty. Czyli za 10 lat placilbym juz 130 zl gdybym dawal sie nabierac na ich super oferty XD Potrzebuje poprostu potwierdzenia mojej teorii, ze z aktualna umowa na stale za 10 lat nadal bede placic 80 zl czy moze sie to zmienic?
Poki co to oni proponuja mi wszystko na niekorzysc klienta XD
Ale w pytaniu bardziej mi chodzilo czy majac umowe na stale za 20 lat nadal bede placic tyle ile dzisiaj czy moga wyjechac z jakimis inflacyjnymi podwyzkami czy czyms innym? Bo na razie
@ExtraPensja: przecież to było clue mojej wypowiedzi, że nie, nie masz takiej gwarancji. Już były banki co dawały dożywotnio za darmo karty czy ubezpieczenia to potem klienci dostawali informację, że bank już takiego produktu nie będzie prowadził i tyle. To samo mogą zrobić z tobą, że taka usługa przestaje być świadczona lub z wielu innych powodów mogą
Ja celowo doprowadzilem do przejscia umowy na stale, wlasnie z nadzieja ze bede placic jedna stawke do smierci XD Tylko nie moge znalezc nigdzie czy dostawca moze mi podnosic cene na takiej umowie, argumentujac to np. inflacja.
Od tak nie mogą Ci podnieść ceny w sposób wiążący, chyba, że wg regulaminu mają podstawy do wyłączenia rabatu albo
Skoro ot tak nie moga podniesc mi stawek to jestem spokojny.
A na ich uporczywe telefony to chyba znalazlem inny sposob. W sumie oni sami nagrywaja rozmowy i o tym informuja, wiec wystarczy powiedziec, ze nie wyraza sie zgody na nagrywanie i to