Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcelus: przykre to jest jak ten kraj jest "sprzedawany" Niemcom. Ciekaw jestem co musi się jeszcze wydarzyć, żeby zwolennicy rudego zobaczyli kim tak naprawdę jest ich wódz. Nie twierdzę że PiS był dobry, ale napewno zachowywali tożsamość Polski i nie pozwolili na bycie pod butem Niemiec.
  • Odpowiedz
@TruskawkaNaTorcie co my tu mamy? Informację, że dyrektor *chciał* zorganizować seminarium. Nie wiemy, jakie pomysły pojawiłyby się na tych spotkaniach, to tylko gdybanie.

Berlinka jest warta ogromne pieniądze. Moja narzeczona opracowuje ten zbiór w ramach pracy dużego zespołu i kojarzę, co tam się znajduje. Pomysły dotyczące tego, że moglibyśmy zwrócić Berlinkę pojawiały się już 40 lat temu. Wymianę w zamian za zrabowane dzieła sztuki proponował np. J. Kaczyński. Nie słyszałem, żeby
  • Odpowiedz
@TruskawkaNaTorcie: Uważaj na ciśnienie bo Ci żyłka pęknie. Jeśli jest tak jak piszą poprzednicy i Polska ma jakieś niemieckie dobra kultury, to może warto zorganizować seminarium i przegadać za co je wymienić? Można też się zesrać na miętowo na samą myśl o tym żeby oddać coś Niemcom, ale mam nadzieję że nasi politycy są ponad to.
  • Odpowiedz
@TruskawkaNaTorcie: Czy Ty, Wielki Patriota, właśnie przyznałeś się do tego, że nie znasz historii Polski? xD Krzeszów został włączony do Polski PO II WŚ! Więc Niemcy ewakuowali SWOJE zbiory do SWOJEGO miasteczka. Więc nie, "Szwaby" nie przywiozły tego do nas xD Trzeba było nie spać w podstawówce na lekcji historii, to byś się teraz nie kompromitował xD
  • Odpowiedz
@KolagenowyEnergetyk: @Chidder

W związku z nalotami alianckimi władze niemieckie zarządziły w 1941 r. ewakuację najcenniejszych zasobów Pruskiej Biblioteki Państwowej, a tymczasowe magazyny utworzono z dala od Berlina, m.in. na Dolnym Śląsku. Jeden z takich magazynów znajdował się na zamku w Książu, dokąd w listopadzie 1941 r. trafiła część zbiorów berlińskich. W związku z przebudową zamku, archiwalia przewieziono latem 1944 r. do opactwa Cystersów w Krzeszowie. Część zbiorów berlińskich uległa
  • Odpowiedz
@TruskawkaNaTorcie: No ale co zmienia Twoje wklejanie artykułów z Wikipedii? Kali złamał mi rękę, więc mogę mu złamać nogę? Niemcy zniszczyli nam podczas II WŚ dobra kulturowe, więc usprawiedliwiasz KRADZIEŻ ich dóbr kultury? xD A później takie osoby jak Ty pierwsze toczą pianę, jak się Polaków nazywa za granicą złodziejami xD

"nawet jak was ubermach zechce naturalizować!" - Ale wiesz, że większa część Pomorza, zachodnich województw oraz np. Śląska, to
  • Odpowiedz
@TruskawkaNaTorcie: typie ale wiesz, że wspołczesni niemcy nie dokonywali tych zbrodni? xD Wyjaśnij mi co by było złego w wymianie? Tak, sytuacja nie jest symetryczna, dlatego powinniśmy oczekiwać od nich znacznie więcej. Ale jeśli wymiana będzie korzystna, to dlaczego im tego nie dać.
  • Odpowiedz